JARUNSKO RUGLO

120.000 kuna za WC papir i sapun kojih nema

23.04.2010 u 07:30

Bionic
Reading

Zagrebačko more, oaza mira preko dana, tvornica zabave navečer, raj za rekreativce na biciklima i rolama popodne… Svim tim nazivima gradska uprava voli etiketirati Jarun, na kojem desetak javnih WC-a više podsjeća na zapuštene toalete u kasarnama nekadašnje JNA nego na mjesto na koje 'idu i kraljevi'

Ponukani brojnim primjedbama čitatelja, odlučili smo napraviti malu inspekciju tijekom koje, svom srećom, nismo imali potrebu za velikom nuždom, jer na prste jedne ruke mogli bi se pobrojiti toaleti u kojima je bilo papira.

Iako se ne može reći da se WC-i ne čiste, stanje u njima daleko je od zadovoljavajućeg, posebno u dane vikenda kada jezero pohode rijeke ljudi.

Nedostatak papira i polupana galanterija slika je dijela javnih WC-a na Jarunu

Najkritičnije stanje je kod Malog jezera, gdje se i okuplja najveća masa ljudi, a u tamošnjim WC-ima uz nedostatak osnovnih higijenskih sredstava uočena su i brojna oštećenja, od polupane plastične galanterije, razbijenih vrata, išaranih zidova, pa sve do vode koja neprestano curi.

'WC-i se čiste dva puta dnevno, s tim da ćemo s dolaskom toplijih dana pojačati vikend dežurstva.

Nažalost, i ljudi se ponašaju neodgovorno, imamo puno problema s vandalima kojima je teško stati na kraj', ističe ravnatelj Jaruna, koji posluje u sklopu podružnice Upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga Mladen Andrijašević

No da vandali nisu jedini problem, svjedoči i WC za invalide kod novog dječjeg igrališta na južnoj strani, koji izgleda kao da je zadnji put metlu vidio kada je sagrađen. Osim toga, na njemu nedostaju i vrata, pa dok se olakšavate možete vidjeti što ima u svijetu oko vas.

'Upoznat sam s činjenicom da su s jednog WC-a skinuta vrata, ali za slučaj toaleta za invalide nisam znao. Nažalost, nedostatak financijskih sredstava uvjetuje određene stvari.

Jedini nadzorni list u WC-ima datira iz srpnja 2008. godine

Mjesečno trošimo oko deset tisuća kuna na higijenske potrepštine, a zna se dogoditi da novopostavljenu rolu papira nađemo ubačenu u WC', kazao je Andrijašević i dodao da protiv onih koji devastiraju imovinu ne mogu ništa jer se za sudove radi o sitnim prekršajima pa se ne isplati ni pokretati postupke.

'Nažalost, sustav nije uređen i imali smo slučajeva kada bi zaštitari uhvatili one koji razbijaju, ali mi nismo imali načina za bilo kakve sankcije', zaključio je Andrijašević

Unatoč činjenici da delikventi i 'grafiteri', koji uz trag na čučavcima poput životinja ostavljaju i potpise na 'svom teritoriju', predstavljaju veliki problem, nedvojbeno je da s povećanjem broja kafića bez potrebne infrastrukture ostaje i problem malog broja WC-a, koje je vrijeme poodavno pregazilo, ali u Holdingu u ovom trenutku ionako traje stranačka bitka za fotelje, a ne za WC-e.