OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

11 nerazjašnjenih ubojstava u 10 godina

19.02.2009 u 15:18

Bionic
Reading

Poglavarstvo Osječko-baranjske županije prihvatilo je danas izvješće policije o sigurnosti za prošlu godinu uz napomenu da policija mora razriješiti neka ubojstva stara i deset godina

OSIJEK - Naime, na području osječko-baranjske Policijske uprave još nije razjašnjeno 11 ubojstava koja su se dogodila u posljednjih deset godina, a među ostalim nije otkriven ni počinitelj koji je prošle godine bacio eksplozivnu napravu na obiteljsku kuću osječkoga poduzetnika Marka Pipunuća, rečeno je na sjednici Županijskoga poglavarstva u sklopu rasprave o sigurnosti u toj županiji.

Župan Krešimir Bubalo ocijenio je da bi policija trebala bolje surađivati s Poreznom upravom, a svi skupa više bi trebali raditi na prevenciji konzumiranja opojnih droga.

Zamjenik načelnika osječko-baranjske Policijske uprave Stipo Rimac ocijenio je kako se stanje vezano uz opću sigurnost, kriminal, sigurnost u prometu i javni red i mir na području te županije za prošlu godinu "može ocijeniti povoljnim i stabilnim".

Istaknuo je da se u posljednjih pet godina u Osijeku dogodilo 26 ubojstava, od kojih tri nerazjašnjena policija i dalje istražuje. Prošle godine dogodilo se pak pet ubojstava i sva su razriješena, dodao je.

Na području osječko-baranjske Policijske uprave prošle su godine bile 192 zapljene opojnih droga, što je 20 manje u odnosu prema 2007. godini. Prošle godine kroz tzv. "uličnu redukciju" policija je nastojala smanjiti potražnju i dostupnost opojnih sredstava te je pojačano nadzirala osobe i vozila, a uvedene su i neke preventivno-represivne mjere i aktivnosti na javnim mjestima, rekao je Rimac.

Prošle godine samoubojstvo su počinile 53 osobe, a 64 osobe pokušale su se ubiti. Nažalost, rekao je Stipo Rimac, Osječko-baranjska županija je po broju samoubojstava druga u Hrvatskoj.

Na cestama Osječko-baranjske županije prošle je godine poginulo 38 osoba, što je 25,5 posto manje u odnosu prema 2007. godini, kada je poginula 51 osoba.