HOĆE LI POLITIKA PRESUDITI?

11 kandidata za tri mjesta u Ustavnom sudu

20.03.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav primio je 11 valjanih prijava za suce Ustavnog suda, a svoje će favorite za tri upražnjena sudačka mjesta predložiti nakon što sljedećeg tjedna obave razgovor sa svim kandidatima.

Jedanaestero prijavljenih pred Odborom bi se trebalo pojaviti u utorak, 24. ožujka, dok bi plenarna saborska sjednica prijedloge Odbora trebala raspraviti 2. travnja. Dan kasnije sabornici će glasati o troje novih ustavnih sudaca, kazao je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks

Zastupnici o svakom predloženom kandidatu glasuju pojedinačno, a izabrani su oni za koje glasuje većina ukupnog broja zastupnika.

Uz sadašnje suce Agatu Račan i Željka Potočnjaka, kojima osmogodišnji mandat istječe 11. travnja, na poziv za izbor sudaca prijavio se i bivši dugogodišnji SDP-ov saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora od 2000. do 2007. Mato Arlović

Bivši ministar pravosuđa i ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (HIS), danas odvjetnik Miroslav Šeparović također se kandidirao, kao i Mirjana Juričić, sutkinja Upravnog suda, koja se javila i na prošli pozivni natječaj, ali nije dobila podršku Sabora.


Nakon što je za sutkinju izabrana Slavica Banić, Mirjana Juričić je tražila zaštitu svojih prava od Upravnog suda, jer je ustanovila da izabrana sutkinja nije podnijela potvrde svih poslodavaca, odnosno da nije ispunjavala uvjete natječaja. O tom slučaju konačnu riječ trebao bi dati Ustavni sud koji je odgodio izvršenje presude Upravnog suda dok ne odluči o ustavnoj tužbi Slavice Banić. Ona je, pak, do tada izuzeta iz rada na ustavnosudskim predmetima.

Za tri mjesta na Ustavnom sudu natječu se i načelnica Odjela Ministarstva vanjskih poslova Jasmina Kovačević Čavlović te Tonči Majica, bivši sudac Prekršajnog suda u Sisku kojemu Državno sudbeno vijeće (DSV) u svibnju prošle godine nije produljilo mandat.

Za ustavne suce natječe se i troje odvjetnika - Jadranka Kalebić koju je predložilo je Hrvatsko-njemačko društvo iz Splita, Milan Radaković iza kojeg stoji Hrvatska odvjetnička komora (HOK) te Branko Čizmek

Udruga pravnika u gospodarstvu Zagreba predložila je umirovljenog pravnika Miljenka Giunija, člana Stalnog izabranog sudišta (arbitraža) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Iako su se isprva prijavili, kandidature su prije današnjeg otvaranja prijava povukli sudac zagrebačkog Županijskog suda Mirko Klinžić i profesor pravnih znanosti Srećko Jelinić

Za ustavnog suca mogu biti izabrani diplomirani pravnici s najmanje 15 godina radnog iskustva u struci koji su se istakli stručnim radom ili javnim djelovanjem, te doktori pravnih znanosti s najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.