STIŽE U-PROSTOR

Za sve dronove u EU vrijedit će isti zakoni?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.06.2017 09:19
  • Objavljeno 22.06.2017 u 09:19
Dronovi

Dronovi

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia.hr

Zemlje članice Europske unije trenutno različito reguliraju korištenje dronova, no to bi se uskoro trebalo promijeniti prođe li prijedlog Europske komisije

Europska komisija objavila je nacrt standarda za zakonsku regulaciju bespilotnih letjelica koje je predložila u studenom prošle godine, a koji bi trebali objediniti zakone u članicama Unije do 2019. godine.

Zajednička pravila za bespilotne letjelice na području Unije trenutno vrijede samo za uređaje teže od 150 kilograma. Novim regulatornim okvirom bili bi obuhvaćeni svi dronovi.

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa, u suradnji sa zemljama članicama i zrakoplovnom industrijom, razvija sigurnosna pravila koja bi trebala biti širokog opsega i koja će uključiti osnovna pravila sigurnosti koja vrijede za zračni promet u Uniji.

Nove mjere trebale bi stvoriti zajednički zračni prostor niske razine, nazvan U-prostor, koji pokriva visine do 150 metara. 

U njemu bi trebao vrijediti sustav pravila sličan onome koji je na snazi za postojeće upravljanje zračnim prometom, a koji je biti automatiziran korištenjem alata kao što su elektroničko prepoznavanje i geo-ograđivanje (geo-fencing) kako bi informacije bile dostupne i potpuno samostalnim bespilotnim letjelicama.

 Europska komisija financirat će integraciju dronova u postojeći sustav zračnog prometa, dok će posebna skupina stručnjaka osmisliti preporuke za buduće politike.

Do 2019 bi, prema prijedlogu Komisije, trebali biti upogonjeni i sustavi za registraciju dronova i njihovih operatora, e-identifikaciju i geo-fencing.

Jedinstvena regulacija bespilotnih letjelica trebala bi donijeti ekonomsku korist, vjeruju u vrhu Unije. 'EU treba postati globalnom predvodnicom u razvoju odgovarajućeg pravnog okvira koji će ovom tržištu omogućiti brz razvoj, tako što će osloboditi pogodnosti za ključne sektore ekonomije', navela je povjerenica EU za transport Violeta Bulc u izjavi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!