STRUČNJAK OBJAŠNJAVA

Putin otvara paralelni internet samo za Rusiju: Kako će funkcionirati i ima li to ikakvog smisla?

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 03.05.2019 12:34
  • Objavljeno 03.05.2019 u 12:06
Stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić komentira odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o isključivanju Rusije s WWW-a

Stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić komentira odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina o isključivanju Rusije s WWW-a

Izvor: Profimedia / Autor: Auto

Stručnjak za sigurnost interneta Lucijan Carić propitkuje smisao odluke Vladimira Putina, ruskog predsjednika koji je jučer ozakonio odluku o stvaranju RuNeta, nacionalne internetske mreže koja bi trebala funkcionirati nezavisno o globalnom internetu

Ono o čemu se mjesecima govorilo sad se napokon obistinilo: ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je potpisao zakon o stvaranju nacionalne internetske mreže RuNet koja će funkcionirati nezavisno o globalnom internetu. Ovaj dugo najavljivan zakon propisuje stvaranje nacionalne internetske mreže koja bi zaštitila Rusiju od stranih ograničenja, kao i održiv, siguran i potpuno operativan lokalni internet. Zakon bi službeno trebao stupiti na snagu u studenom ove godine.

Ovim zakonom predviđeno je osnivanje centra za upravljanje i nadzor internetskog prometa koji bi bio pod kontrolom telekomunikacijske agencije Roskomnadzor, a ona bi mogla nadzirati sav promet u ruskom cyber prostoru. To znači da bi državni cenzori lako mogli blokirati ili cenzurirati nepoćudne korisnike interneta te istovremeno nadzirati i kontrolirati sve informacije - tko ih i odakle emitira.

Rusi će imati internet ikad ih isključe s WWW-a

U Kremlju tvrde da je riječ o obrambenom potezu, odgovoru na novu američku kibernetičku strategiju koja dopušta poduzimanje ofenzivnih mjera protiv Rusije i drugih zemalja iz kojih najčešće dolaze kibernetički napadi ili prijetnje. Ruska nacionalna internetska mreža RuNet mogla bi nesmetano raditi čak i kada bi Amerikanci pokušali digitalno izolirati Rusiju.

  • +62
  • +59

Vladimir Putin

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U praksi to znači uspostavu alternativnog sustava naziva domena (DNS) u slučaju da Rusiju isključe iz World Wide Weba ili, sumnjaju neki, u slučaju da tamošnji političari smatraju takvo odvajanje korisnim. Davatelji internetskih usluga bit će zakonski prisiljeni isključiti se s bilo kojeg inozemnog poslužitelja, oslanjajući se isključivo na ruski DNS.

Sustavom naziva domena, svojevrsnim internetskim telefonskim imenikom, trenutno upravlja velik broj organizacija, ali većinu korijenskih poslužitelja vode Amerikanci. A tko kontrolira ovaj direktorij, kontrolira i internet. Uspije li Rusija stvoriti vlastiti DNS, imat će barem prividnu kontrolu nad internetom unutar svojih granica. Lako je to reći, no trebat će ​konfigurirati desetke tisuća sustava i identificirati sve pristupne točke koje građani koriste kako bi došli do interneta - prijenosna računala, pametne telefone, iPadove...

Nema surfanja bez dozvole Roskomnadzora

'Nitko nema pojma što bi to u praksi trebalo značiti', komentirao je nedavno najave ruskih mjera Andrew Sullivan, predsjednik i izvršni direktor neprofitne organizacije Internet Society. Jasna je činjenica da će ruski davatelji internetskih usluga, takozvani ISP-ovi, moći koristiti samo one točke razmjene koje im odobri Roskomnadzor.

Riječ je o mjestima na kojima se povezuju internetski pružatelji usluga. Te lokacije nadziru pružatelji usluga internetske razmjene, takozvani IXP-ovi. Najveći ruski IXP nalazi se u Moskvi i povezuje gradove na istoku Rusije, ali i Rigu u susjednoj Latviji.

Postavi li Rusija vlastitu DNS infrastrukturu u cijeloj zemlji i prisili svoje ISP-ove da je koriste, tamošnji korisnici vjerojatno neće ni primijetiti razliku, osim ako pokušaju pristupiti cenzuriranoj internetskoj stranici. U praksi to znači da bi ruski korisnik koji se želi spojiti na Facebook bio preusmjeren na stranicu vk.com, rusku društvenu mrežu nalik Facebooku.

Sve je moguće, no ima li smisla?

Što se zapravo događa i je li takav scenarij doista moguć, pitamo stručnjaka za računalnu sigurnost Lucijana Carića.

'Internet je zapravo sustav ujedinjenih mrežnih sustava i to je moguće učiniti', kaže Carić. 'Riječ je o složenom sustavu kojim informacije između dva odredišta mogu putovati različitim rutama. Dakle, sve je moguće, izvedivo i da se napraviti, ali pitanje je koliko to ima smisla.'

Svojedobna najava da će vlasti isključiti zemlju sa svjetske internetske mreže izvela je tisuće ljudi na ulice ruskih gradova

Izvor: Društvene mreže / Autor: Euronews

'Kina već ima takav zatvoreni sustav, nešto slično postoji i u Saudijskoj Arabiji, pa zašto ne bi i u Rusiji? No svi ti cenzorski sustavi teško su održivi. Internet je ipak dizajniran tako da bude otvoren, a ovo je zaokret u posve drugom smjeru', kaže Carić.

Putin može što mu se prohtje i to ne bi bilo prvi put

Mnogi zapadni političari slažu se da je Rusiju moguće isključiti sa svjetskog interneta te izgraditi vlastitu, zatvorenu i cenzuriranu mrežu, no da se to kosi s biti interneta. I pritom pucaju u potpuno pogrešnu metu. Putin je dovoljno moćan da učini ono što želi, svidjelo se to nekome ili ne. I neće žaliti ni novca ni truda da ostvari svoj naum. Eto, ruski državni regulator za medije i vodeće tehnološke tvrtke podupiru taj potez - barem se takva slika želi prikazati u javnosti. Mnogi sumnjaju u iskrenost ove podrške i nisu sigurni da će se taj zakon samo tako provesti u praksi.

Poznato je da je Rusija još sredinom 2014. testirala reakciju zemlje na mogućnost isključivanja s interneta. Tajni testovi navodno su pokazali da je izoliranje ruskog interneta doista moguće, no sve je bilo vraćeno u normalu nakon samo pola sata. Hoće li ovaj put izolacija Rusije od ostatka svijeta trajati duže i koliko, pokazat će vrijeme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!