I HRVATSKA JE TU

Ova baza starih geografskih karata krije prave dragulje

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.05.2017 14:39
  • Objavljeno 16.05.2017 u 13:17
Karte des Erzherzogthumes Oesterreich mit Salzburg

Karte des Erzherzogthumes Oesterreich mit Salzburg

Izvor: Screenshot / Autor: David Rumsey Historical Maps

Sveučilište na Stanfordu u svojoj digitalnoj kolekciji ima pravi dragulj koji će oduševiti ljubitelje karata svih oblika i vrsta

Sveučilište Stanford po vijestima se povlači zbog zapanjujuće malog broja studenata koje prima u svoje okrilje svake godine, no ono što je uglavnom prošlo ispod radara je David Rumsey Map Center, javnosti otvoren prošlog mjeseca, a koji, kako stvari stoje, još od 1996. ima i digitalnu verziju. Ovakve nadogradnje i vijesti na sveučilištima rijetko su u očima javnosti, no ovog puta rekli bismo da su i te kako vrijedni pažnje. Dobro, vrijedni pažnje ljudi koji obožavaju kartografiju.

Nr. 19. Oesterreich-Ungarn, Blatt 3.

Nr. 19. Oesterreich-Ungarn, Blatt 3.

Izvor: Screenshot / Autor: David Rumsey

Dodatni razlog zbog kojeg bi ova vijest mogla oduševiti ovdašnje čitatelje je pozamašna kolekcija povijesnih karata Hrvatske. Većina njih oslikavaju Lijepu Našu kao dio nekih drugih država i kraljevina, no ako ste obožavatelj povijesne kartografije, sigurni smo da ćete provesti niz sretnih trenutaka na stranici.

Naravno, odlazak na stranicu David Rumsey Map Center ne mora biti motiviran isključivo domoljubljem. Tamo je moguće pronaći karte raznih stilova i oblika, kao i velik broj maštovito oslikanih namjena. Tako, recimo, možete pregledavati niz kategorija, poput atlasa, zvjezdanih mapa, pa čak i Google Mapa.

Najveća poslastica i možda najbizarniji dio kolekcije je virtualni otok posvećen Centru Davida Rumseyja, na kojem posjetitelji mogu gledati karte kroz virtualne oči u punom 3D-u. Virtualni otok smješten je u videoigri Second Life koju igrači mogu posjetiti stvaranjem avatara klikom na ovu adresu.

Kolekcija Davida Rumseyja u Second Lifeu

Izvor: Društvene mreže / Autor: David Rumsey

Uglavnom, ne trebate studirati na Stanfordu da biste posjetili ovu kolekciju zemljovida. Rumseyjeva kolekcija otvorena je javnosti još od 1996., a danas nudi pristup čak 67.000 raznovrsnih zemljovida, slaveći čak pet stoljeća kartografije. Rumseyjeva kolekcija je, prema Wiredu, 'najopakija kolekcija zemljovida na svijetu'. Iako je njezina fizička verzija od velike koristi mnogim znanstvenicima i povjesničarima, online arhiva je vaša i možete ju prekopavati koliko god vam duša želi.

David Rumsey Map Centre možete posjetiti kliknuvši ovdje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!