BLISKA BUDUĆNOST

Zvučalo je kao znanstvena fantastika, a sada postaje realnost; finale Lige prvaka igrat će se izvan Europe, a zna se i koji velegrad će biti domaćin

25.02.2021 u 16:45

Bionic
Reading

U budućnosti bi se utakmice Lige prvaka mogle igrati i izvan Europe. O toj ideji se govorilo prije nekoliko godina, a sada je opet postala aktualna

Na kraju sezone 2023/24. mijenja se format Lige prvaka. U igri za 'trofej s veliki ušima' nakon toga bi bilo čak 36 klubova (sad 32 kluba) i to bi se zadržalo sljedećih devet izdanja. Kako bi se najboljim momčadima omogućilo još više prihoda, Uefa priprema teren za nove potencijalne sponzore, a za to je potrebno proširiti Ligu prvaka na druge kontinente.

Tako bi finale, najveća utakmica najjačeg kluspkog natjecanja, trebalo biti održano u SAD-u, točnije u New Yorku. Američki grad bi lako mogao dobiti priliku poslije 2024., jer zasad finale ostaje u Europi još najmanje četiri sezone dok se LP igra u ovakvom formatu, a domaćini su Istanbul (2021.), St. Petersburg (2022.), München (2023.) i Wembley (2024.).

Iako takve vijesti ljute one normalne navijače, skromnih financijskih mogućnosti, finale izvan Europe sigurno će postati realnost, a o tome je još 2016. govorio i predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

'Mislim da bi to mogla biti ideja za budućnost, ali moramo razgovarati o tome. Na primjer, ići iz Portugala u Azerbejdžan gotovo je isto kao da idete u New York. Za navijače to nije problem', izjavio je tada Čeferin, a ta budućnost je sve bliže.

  • +18
Atletico M. - Chelsea Izvor: EPA / Autor: ROBERT GHEMENT

Uefa mijenja svoju marketinšku strategiju kako bi se pojavili još veći sponzori pa se tako prebacuju na bogato američko tržište. Američki navijači očajnički žele vidjeti najveće nogometne klubove kako igraju natjecateljske utakmice kod njih, a najbolji primjer su prijateljski dvoboji europskih velikana na turnejama po SAD-u na kojima se okuplja i do 100 tisuća gledatelja, piše The Sun.

Inače, subotnje finale Lige prvaka bi se u SAD-u na istočnoj obali igralo  u 15 sati što bi značilo da bi ona u Velikoj Britaniji bila u svojem uobičajenom terminu od 20 sati, odnosno u 21 sat u većini dijela Europe.