od utorka

Zvonimir Boban vraća se u nogomet i postat će suradnik Davora Šukera; u Uefi još nitko nije obnašao takvu funkciju

17.04.2021 u 07:54

Bionic
Reading

Legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, 52-godišnji Zvonimir Boban, nakon nešto više od godine dana, vraća se u nogomet. Naime, u ožujku 2020. godine otišao je s funkcije u velikom AC Milanu, a sada je dobio poziv iz Uefe, kojeg nije mogao odbiti

Zvonimir Boban će 20. travnja dobiti funkciju koju nitko prije njega nije obavljao. Službeno se naziva 'šef nogometa' ili na engleskom jeziku 'chief of football UEFA', prenose Sportske novosti.

Slovenski odvjetnik Aleksander Čeferin 2016. godine postao je čelnik UEFA-e i u mnoštvo navrata bio je u institucionalnim suradnjama i kontaktima s FIFA-om, odnosno Zvonimirom Bobanom. Naime, u vrijeme kada je Boban bio sa Infantinom u FIFA-i krenule su velike reforme, od kojih je epohalna ona sa uvođenjem VAR-a.

U nogometnim institucijama svi znaju da je upravo Zvone Boban bio glavni promotor uvođenja tehnologije kao asistencije sucima, te ju je osobno maksimalno nadgledao i u gotovo idealnom izdanju demonstracije njezine važnosti za nogomet afirmirao na SP-u u Rusiji. VAR je bio samo jedna i najznačajnija reforma, druge su vezane i za pravila igre, vraćanje kredibiliteta FIFA-i nakon godina afera i drugo.

Prema tome, jasno je kakav je posao napravio Boban, kad ga i Čeferin želi uz sebe. Ono čime će se baviti jesu u principu sva nogometna pitanja. Bit će dio Ureda predsjednika, uz velike ovlasti i odgovornosti, kao što je to bio i u Fifi.

Dakle, nakon Davora Šukera, koji je član Izvršnog odbora Uefe, još će jedan proslavljeni hrvatski nogometaš imati mjesto u krovnoj instituciji europskog nogometa.