frka u münchenu

Zvijezde ne žele doći igrati u Bayern, a glavni je krivac - Niko Kovač?!

08.07.2019 u 09:24

Bionic
Reading

U Münchenu nitko ne spava mirno jer samo mjesec dana prije prve službene utakmice u novoj sezoni, one u Superkupu protiv Borussije Dortmund 3. kolovoza, Bayern jedva da ima dovoljno igrača za popuniti zapisnik. A najavljenih pojačanja nema na vidiku...

U svojoj prvoj trenerskoj sezoni na klupi minhenskog Bayerna Niko Kovač stigao je do dvostruke krune. No, bila je to teška, izuzetno turbulentna sezona u kojoj se nisu birala sredstva u međusobnim obračunima i borbi za vlast unutar klupskih struktura.

Zamalo je Niko Kovač i stradao, teško je bilo raditi u takvim uvjetima, ali na kraju je ipak uspio isplivati i sezonu završiti kao pobjednik. Ali, na vidiku su novi, čak i veći problemi s kojima se u ovom trenutku susreće bivši hrvatski izbornik.

Bayern je krenuo u rekonstrukciju momčadi, klupske legende Robben i Ribery su se umirovile, prodan je Hummels, otišao je i Rafinha, a James Rodriguez vraćen je Realu.

Na pojačanja su Bavarci za sada potrošili samo 115 milijuna eura - za 80 milijuna iz madridskog Atletica je stigao Lucas Hernandez, Stuttgartu su za Benjamina Pavarda platili 35 milijuna eura, a iz HSV-a je doveden 19-godišnji Arp. I to je to od pojačanja.

Pokušavao je sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić 'dovući' još neka zvučna imena, ali za sada su München u širokom luku zaobišli igrači koji su im bili izuzetno zanimljivi, prije svih Leroy Sane, Callum Hudson-Odoi, Nicolas Pepe, Matthijs de Ligt...

Njemački mediji već su krenuli u novi napad na Niku Kovača, iako u ovoj situaciji on baš i nije izravan krivac. Naime, prvi je problem poslovično štedljiva politika dovođenja pojačanja koju Bavarci prakticiraju već desetljećima. Nećemo reći da su škrti, ali ako želiš dovesti zvijezde, moraš ih i platiti. A predsjednik Uli Hoeness svaki euro 'okrene tri puta' prije nego što ga potroši. I za sada se takva klupska politika pokazala kao velikim promašajem.

  • +25
Niko Kovač - novi trener Bayerna Izvor: Profimedia / Autor: Pixathlon/SIPA

No, sportski dnevnik Bild navodi, pozivajući se na izvore iz kluba i svlačionice, kako su neka potencijalna pojačanja odlučila odbiti Bayern zbog - Nike Kovača! Mnogima se jednostavno ne sviđa njegova trenerska filozofija, prije svega želja za potpunom kontrolom i gotovo vojničkom disciplinom na terenu i izvan njega kojoj teži bivši hrvatski izbornik.

'Puno igrača misli kako Niko Kovač jednostavno nije tip trenera koji bi privukao velike zvijezde da dođu u klub', navode njemački mediji, a trenutna situacija govori da su možda i u pravu. Jer Bayern je nakon svega ostao na samo 17 igrača i četiri golmana! Jedva da se popuni zapisnik. A prvu službenu utakmicu Bayern igra za mjesec dana, 3. kolovoza, protiv Borussije Dortmund u Superkupu.

'Nećemo dogurati daleko sa 17 profesionalaca. Trebamo ih barem 19', iskreno je rekao Niko Kovač komentirajući trenutnu situaciju.

U međuvremenu je naš trener dobio je još jedan neočekivani 'udarac', Manuel Neuer navodno je izrazito nezadovoljan stanjem u momčadi i razmišlja o odlasku. Potvrdio je to i njegov menadžer Thomas Kroth.

'Manuela zanima samo uspjeh. No, razlika između klubova u Europi je već velika, a trenutna momčad Bayerna nije kompetitivna, niti je na nivou na kojem bi Neuer to želio. Njegov ugovor s Bayernom vrijedi do 2021. godine i uskoro treba odlučiti što dalje. Produžetak ugovora je jedna od opcija. Logično bi bilo da karijeru završi u Bayernu, ali to nije jedina mogućnost', rekao je Kroth.

  • +12
Franck Ribery i Arjen Robben oprostili su se od Bayerna Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Zabrinut je i legendarni napadač Bayerna Giovanne Elber...

'Kada pogledate koliko drugi investiraju i kakve igrače imaju jasno je da zaostajemo. Ako na tržištu postoji dobar igrač i košta 100 milijuna eura, onda toliko novca morate potrošiti', kazao je Elber i dodao:

'Naš sportski direktor zna koje igrače trebamo. Hasan Salihamidžić marljivo radi i nadam se da će uspjeti dovesti neke dobre igrače.'

Usporedbe radi, najveći Bayernov konkurent - Borussija Dortmund - u prvim je danima prijelaznog roka praktički posložila momčad. 'Žuto-crni' su potrošili nešto više od 125 milijuna eura, a doveli su Hazarda iz Borussija (M) za 25 milijuna eura, Brandta iz Bayer Leverkusena (25 mil. eura), otkupili su Alcacera od Barcelone (21 mil. eura), Schulza iz Hoffenheima (25 mil. eura) te Hummelsa iz Bayerna (31 mil. eura).

Za sada, barem na papiru, Borussija izgleda dvostruko jače i bolje od Bayerna. O većini konkurenata u Ligi prvaka da ne govorimo. No, nije sve baš tako crno jer je prvi strijelac momčadi Rober Lewandowski najavio kako će potpisati novi ugovor s Bayernom, a ostatak momčadi čine mahom mladi igrači željni dokazivanja u Ligi prvaka.