STONESI, U2, QUEEN...

Znate li koje se pjesme slušaju na Igrama?

07.08.2012 u 21:07

Bionic
Reading

Inspirirani britanskim kolonijalizmom u prošlom stoljeću, Cool Britanijom 90-tih godina, te soundtrackom s otvaranja Olimpijskih igara za koje je redatelj Danny Boyle izabrao 'klasike' britanske scene, organizatori Olimpijskih igara u Londonu izabrali su 2012 pjesama koje se puštaju na borilištima diljem grada

Muzika je izabrana tako da odgovara 'raspoloženju' sporta i širi pozitivno raspoloženje. Izvođači su većinom Britanci, uz ponekog 'uljeza' kao što su irska grupa U2 ili američki reper Jay-Z. Tri pjesme koje se posebno izdvajaju su 'Heroes' Davida Bowiea kao himna britanske reprezentacije, 'Gold' Spandau Balleta, te Vangelisova tema iz filma 'Vatrene kočije'.

Na teniskim terenima u Londonu čuje se Adele, u košarkaškim dvoranama Beyonce, a na odbojkaškim terenima odjekuje 'We Will Rock You' grupe Queen. Sportovi s dugogodišnjom tradicijom, poput veslanja i konjičkih disciplina, imaju klasnični 'soundtrack - od Rolling Stonese, prekod Led Zeppelina do Pet Shop Boysa.

Na košarkaškim utakmicama neke pjesme su izazvale masovnu 'histeriju' i zborno pjevanje poput 'Wonderwall' grupe 'Oasis' ili 'Mercy' Velšanke Duffy. Jedan od najpopularnijih sportova OI je odbojka na pijesku, dijelom i zbog zbog opuštene atmosfere i odlične muzike od 'Wake Me Up Before You Go-Go' grupe Wham, do 'My Sharona' grupe Knack. Na ekstremnijim sportovima poput BMX-a pušta se glasnija i energičnija muzika poput 'Foo Fightersa'.

Britanski premijer David Cameron čija se rezidencija nalazi u blizini odbojkaškog terena više se puta šalio kako ga noćima drži budnim neumorno ponavljane pjesme We Will Rock You.

Zanimljivo, rijetki su oni koji se žale na glasnu muziku diljem Londona. Tako je list Daily Telegraph kritizirao 'zaglušujuću pop i tehno muziku' koja se pušta na borilištima. No većini gledatelja se to ipak sviđa.

'To su vesele i dobre pjesme koje dodaju nešto posebno cijelom doživljaju,' kazao je jedan od gledatelja.