težak posao u bratislavi

Zlatko Dalić za Slovačku ostao bez Joška Gvardiola, a s treninga je ranije otišao i prvi golman Dominik Livaković

03.09.2021 u 19:33

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra u Bratislavi (20.45 sati) protiv Slovačke igra drugu od triju uzastopnih rujanskih utakmica u nastavku kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru. Poslije moskovskog remija s Rusijom (0:0), Vatrene najprije očekuje dvoboj sa Slovačkom, a onda domaći ispit protiv Slovenije (7. rujna, 20.45 sati).

Izbornik Zlatko Dalić svjestan je važnosti trenutka, što zbog izjednačene situacije na ljestvici skupine H, što zbog nepovoljnih okolnosti uslijed nekoliko značajnih izostanaka u momčadi, kapetana Luke Modrića prije svih.

'Čeka nas drukčija utakmica u odnosu na Rusiju, jer su iza Slovaka i nas teški susreti i naporna putovanja pa je bilo malo vremena za odmor i pripremu nove utakmice. Slovaci su u Sloveniji u drugom dijelu bili bolji, više trčali, imali više boljih prilika. Malo su promijenili sustav igre, igraju s više napadača, ali protiv Slovenije su malo zakazali u realizaciji. Čeka nas teška utakmica i pritom ne treba spominjati naše međusobne utakmice prije dvije godine. Situacija je drukčija, Slovačka se posložila, ima ambiciju i bit će nam neizvjesno i teško', rekao je Zlatko Dalić, a prenosi službena stranica Hrvatskog nogometnog saveza, koji će se vrlo vjerojatno morati pomiriti s činjenicom da je ostao bez Modrića i Budimira, ali se još uvijek nada Gvardiolu.

Doduše, u javljanju novinara za Dnevnik Nove TV, potvrđeno je kako je Joško Gvardiol, koji je u Moskvi trebao biti u prvih 11 pa osjetio zatezanje mišića na zagrijavanju, definitivno otpao i za Slovačku. A Dominik Livaković ranije je napustio posljednji trening, u petak navečer!

'Vidjet ćemo njegovu situaciju, Gvardiol je radio po posebnom programu, ali još osjeća bol. Ne želimo ništa forsirati, bio bi to prevelik rizik. Ćaleta-Car izašao je zbog grčeva uslijed umora i nema nikakvih posljedica. Ne znam koliko ima smisla da nam se priključuju Modrić i Budimir, koji su u posebnom programu u svojim klubovima i već pet ili šest dana nisu u ritmu. Moramo se osloniti na one igrače koji su sto posto spremni, najvažnije je dobro se odmoriti kako bismo spremni dočekali utakmicu'.

Eventualna pobjeda nad Slovačkom u velikoj bi mjeri utjecala na ozračje pred dvoboj sa Slovenijom u Splitu.

'Išli smo mi i u Moskvi na pobjedu, pokušali zabiti gol, ali nedostajala nam je završnica. Nastojat ćemo i sutra zabiti gol, trebaju nam bodovi i moramo ih skupiti što prije. Neće biti nikakvog opreza s naše strane kad je u pitanju sutrašnja utakmica, tražit ćemo pobjedu i tako se postaviti na terenu. Bit će nekih promjena u sastavu, ali idemo na tri boda tko god bude igrao'.

Uoči utakmice u Bratislavi nemoguće je zaobilaziti prijašnje dvoboje Hrvatske i Slovačke, iako izbornik Dalić itekako uvažava sutrašnjeg protivnika.

'Slovačka nam je bila težak protivnik i u tim prijašnjim utakmicama, ali tad smo stvarno igrali jako dobro i napravili sjajan rezultat. U odnosu na nastup na Euru, Slovaci su se protiv Slovenije postavili puno ofenzivnije, zaigrali s trojicom napadača. Momčad koja ima Hamšika, Škriniara, Lobotku, Kucku, Boženika i Dudu sigurno je kvalitetna i treba je maksimalno uvažavati. Međutim, spremit ćemo se za utakmicu na najbolji mogući način i pokušati osvojiti sva tri boda', zaključio je Dalić.

  • +22
Rusija - Hrvatska, kvalifikacije za SP Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV