intervju s izbornikom

Zlatko Dalić progovorio o odnosu s Rakitićem te otkrio što mu je velika želja: Da, želim se okušati u velikom europskom klubu

08.12.2019 u 08:57

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija, aktualni viceprvak svijeta, u studenome je po šesti put izborila odlazak na europsko prvenstvo. Prošlog vikenda pak izbornik Zlatko Dalić doznao je tko će njegovoj momčadi biti suparnik u skupini. Uoči božićno-novogodišnjih blagdana izbornik Dalić pristao je na ekskluzivni intervju za tportal u kojem smo se dotakli netom završenih kvalifikacija, 'slučaja Rakitić', ždrijeba za Euro, ali i priča o navodnim promjenama unutar Hrvatskog nogometnog saveza

Prošlog vikenda u Bukureštu održan je ždrijeb za nogometni Euro sljedeće godine. No, nakon ždrijeba umjesto u Hrvatsku, izbornik Zlatko Dalić otputovao je u Saudijsku Arabiju, pa je dio medija prenio priču kako je svjetski poznati trener na Bliskom istoku dogovarao proljetnu turneju i prijateljske utakmice.

'Bio sam u Saudijskoj Arabiji jer je jedan moj bivši igrač, Yasser Saeed Al-Qahtani, koji je tamo apsolutna legenda, radio oproštajnu utakmicu. Usput je bila i proslava u Al Hilalu, u kubu kojem on igra, a u kojem sam i ja bio trener, jer nedavno je osvojio azijsku Ligu prvaka. Lijep event, prepun stadion, poseban doživljaj. Bio sam njihov gost. To je bio jedini povod mog boravka u Saudijskoj Arabiji', odmah je izbornik Dalić demantirao priče koje su se provlačile zadnjih dana.

Prije nešto manje od mjesec dana u Rijeci ste zaokružili kvalifikacijski ciklus. Kako sada gledate na njega, jer imamo dojam, da je moglo proći i s manje stresa?

'Ja nisam bio u strahu, jer sam ja uvijek optimist. Ali postojala je ta mala bojazan da nešto ne zakompliciramo. Iako nikad nisam sumnjao da se nećemo plasirati. Ono što je bilo najvažnije, jest da mi te kvalifikacije odradimo bez prevelikog stresa. A nije ga ni bilo. Doduše, stvorili smo ga sami sebi u nekim situacijama. Ali kada pogledamo unazad, mi smo možda samo za Euro 2008. godine imali tako uspješne kvalifikacije. Suvereno ih i elegantno prošli, imali 17 bodova. Iako smo tijekom kvalifikacija imali puno problema o kojima nisam govorio, niti ih potencirao, nisam isticao u prvi plan, puno ozlijeđenih igrača, puno njih van forme, puno igrača koji su imali probleme u svojim klubovima. Ali ja sam sve to, u suradnji sa svojim stožerom, uspio riješiti i mislim da moramo biti jako zadovoljni s ovim kvalifikacijama'.

  • +14
Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prošle godine Hrvatska je u Rusiji oduševila ljubitelje nogometa osvajanjem svjetskog srebra. Međutim nakon tog slavlja, došlo je do smjene generacija, koja se ovog puta nije odrazila na rezultat.

'Pojavili su se neki novi igrači na koje možemo računati, u prvom redu mislim na Livakovića, zatim Petkovića, Barišića, Vlašića, Brekala. Dakle, petoricu koji su sigurno perspektiva i budućnost hrvatskog nogometa. Tako da ste strane moramo biti jako zadovoljni'.

U ovim ste kvalifikacijama napokon riješili i pitanje oko kojeg se zadnjih godina vodilo puno polemike, lijevog bočnog igrača? Otvara li se sada pitanje desnog bočnog, iako čitamo da se Šime Vrsaljko vraća nakon operacije u trenažni proces?

'Stalno se vrtjela ta priča da nemamo lijevog, pa onda i desnog beka. Uvijek negdje netko fali. Mi smo tražili ta rješenja,. Možda i jest problem s tim desnim braničem, kojeg nismo do kraja odredili. Tin Jedvaj najčešće igra na tom mjestu, iako jako dobro znam da to nije njegova prava pozicija i da to nije što on voli igrati. Ali s obzirom da sam ja tražio da imamo čvrstu defanzivnu igru, procijenio sam da je bolji od Bartoleca i nekih drugih solucija. To je bila moja odluka. Pogotovo što je jak u defanzivnom skoku, nama je to trebalo. I on je taj posao odrađivao vrlo, vrlo korektno. Igrao je standardno u Bundesligi. Istina, na poziciji desnog stopera, ali sada smo ga stavili desetak metara više udesno. Nije mijenjao tu svoju poziciju, a prema naprijed nisam ni očekivao puno od njega, jer naprijed imamo već druga kvalitetna rješenja, u Rebiću, Perišiću, Brekalu. Tako da je Tin Jedvaj apsolutno odradio sve kako sam i tražio'.

Kvalifikacije su bile kratke, ali u dva navrata, u lipnju i rujnu, puno se pričalo i pisalo o Ivanu Rakitiću odnosno njegovom mogućem odlasku iz reprezentacije. Što je istina?

'Nije bilo nikakvog govora u tom smislu. Ivan je imao svoj probleme, opravdane razloge zbog kojih je izostajao. Ozljede dva puta, potom i status u svom klubu. Mi smo to riješili, vrlo fino, na normalan način. O tome se puno više govorilo u javnosti i po medijima, nego što je taj problem uopće postojao. Ja tome nisam pridavao veliku pažnju. Sve ono što smo se on i ja dogovorili, tako je i bilo. Ono što je najvažnije, između mene i njega nikad nije bio nikakav problem, niti u komunikaciji, niti u odnosu. I nikad nisam želio dopustiti da to preraste u nešto što nije. I s njim, i s Dujom Ćaletom-Carom. Uvijek se stvaraju ti nekakvi problemi, koga nema, tko je koga potjerao, tko je koga kaznio. A ja to ni u jednom trenutku nisam potencirao. I na kraju, sve sam riješio na tih, miran i elegantan način.'

Točno da niste vi potencirali priču oko Rakitićevog slučaja, no sâm je igrač svojevremeno najavio kako bi mu nastup na SP-u mogao biti posljednji za reprezentaciju

'Mi smo razgovarali nakon svjetskog prvenstva, i niti u jednom trenutku on meni nije rekao da neće više igrati za hrvatsku reprezentaciju, nego da će igrati koliko bude mogao, koliko će ga zdravlje služiti. S te strane, a razgovarali smo i on i Luka (op.a Modrić) i ja, nikad nije bilo sporno nastavlja li on s nama.'

Naravno, Rakitićeve zasluge su enormne, ali imate i igrače, poput Vlašića, ali i Brekala, koji ne da su samo 'rezerve', već su spremni i od prve minute biti dio udarne postave?

'Nakon Rusije ja sam rekao da nama treba nekoliko mladih igrača, koji mogu donijeti svježinu. Novu 'glad' i ambiciju. Jer ako pogledamo i nakon onih prijašnjih uspješnih natjecanja, ali nakon kojih se nismo plasirali, nije se napravila smjena generacija, nije se ubacilo koje novo ime. I možda je zbog toga i došlo do tih padova. Ti novi igrači, htjeli mi, ne htjeli, unose neku novu ambiciju, svježinu, energiju. Ja sam ciljano tražio te igrače i molio Boga da se pojave. Međutim, onda se pojavila teza da ja tim mladim igračima ne vjerujem. Ali normalno je da poštujem ove igrače koji su bili u Rusiji, koji su dali veliki doprinos cijelom tom rezultatu, ali ti mladi igrači ne mogu sami nositi teret. Oni moraju stasati uz Luku Modrića te Rakitića, Perišića, Lovrena, Vidu... I uz njih će i oni biti puno bolji'.

Ćiro Blažević vidi Zlatka Dalića kao dugoročno rješenje

Nakon pobjede nad Slovačkom i potvrde plasmana na Euro, Miroslav Ćiro Blažević rekao je da ste dugoročno rješenje za izborničko mjesto. Razmišljate li i vi što nakon Eura, odlazite ili ostajete na čelu reprezentacije? Ponude vam navodno stižu?

'Kao prvo, ja nikad u javnost nisam izašao s time da sam dobio nekakvu ponudu. Ne mogu sada demantirati da ponuda nije bilo, ali ja nikad nisam želio to naglašavati niti prezentirati. Ja mogu samo ponoviti ono što govorim oduvijek. Mene u ovom trenutku zanima samo hrvatska reprezentacija, zanima me europsko prvenstvo. To je moj fokus, to je moj cilj. A nakon toga ćemo vidjeti. Što će biti kasnije, ne znam. Ne mogu nikad reći 'neću' ili 'hoću'. Kao i do sada, idem korak po korak. Pa što bude na europskom prvenstvu. Onda ću vidjeti svoju situaciju. Naravno, htio bih se kao trener i okušati u nekom velikom europskom klubu, da sam sebe testiram, gdje sam i što sam. To je moja ambicija. Kao trener sam osvojio šest trofeja, igrao finale azijske Lige prvaka, igrao finale svjetskog prvenstva. I normalno da postoje ambicije da probam i s nekim velikim europskim klubom nešto napraviti'.

U vašim se izjavama često čuju riječi 'zajedništvo, jedinstvo'. No, nakon američke turneje prošle godine, kada su navodno neki u HNS-u tražili vašu smjenu, potom i nakon svjetskog prvenstva, kada ste odmah nakon finalnog okršaja tražili 'time out', kao da tog 'zajedništvo' nije bilo?

'Ne, to opće ne znači ništa u tom segmentu. To je bilo samo moje razmišljanje što je za mene najbolje. To je bilo pa prošlo. I više se na to ne vraćam. Ne želim podcjenjivati prijašnje situacije, ali mislim da nikad nije bilo većeg zajedništva i među igračima, među navijačima i oko reprezentacije, nego što je sada. I ja se zato prvo moram zahvaliti igračima, koji su odradili sjajan posao, zatim ljudima u stožeru i Savezu, koji mi maksimalno pomažu. Svi žive za tu reprezentaciju. I kada se okupljamo, svi dolaze s velikim veseljem, od ekonoma, vozača, do kapetana Luke Modrića. I ono što je najvažnije, nitko se ne osjeća loše, nitko ne dolazi s grčem'.

Tijekom sezone često je Dinamov trener Nenad Bjelica znao na glas reći kako ima igrača za reprezentaciju. Jeste li to osjećali kao pritisak? Jer, na kraju, u reprezentaciju su potom i stigli Bruno Petković, Mislav Oršić i Dino Perić.

'Nikada između nas nije bilo nikakvih trzavica, niti smo imali ikakav problem. On ima, naravno pravo govoriti o svojim igračima, a što pokazuje i s njima na terenu. Sada su čak u prilici protiv Manchester Cityja izboriti nastavak natjecanja u Ligi prvaka, što bi bila prava fantazija. I on kao trener Dinama s razlogom je mogao govoriti takve stvari. Jer imaju rezultat. I nisu oni bili dominantni samo u hrvatskoj ligi. Već i u Europi. I jasno je da je istaknuo važnost nekih svojih igrača, a što meni apsolutno nije smetalo'.

HT Prva liga sve je konkurentnija

Već dugo nije bilo u reprezentaciji toliko igrača iz HT Prve lige. Uz 'dimamovce' tu si i Mile Škorić, Mijo Caktaš, Josip Juranović.

'Hrvatska liga je sve bolja i kvalitetnija. I igrači se pojavljuju. Nije više velika razlika između igrača koji igraju vani i onih koji igraju u hrvatskoj ligi. Mislim da je to dobro za hrvatsku ligu i treba se igračima dati prilika, da se hrvatska liga promovira. Ali i da igrači vide da se i iz nje može doći do reprezentacije, pa igrao taj igrač u Hajduku, Osijeku, Rijeci, Dinamu…'.

Idemo prema 2020. godini, odnosno Europskom prvenstvu, na kojem ćete igrati protiv sada već starih znanaca Engleza, zatim Čeha. Englezi se jesu 'osvetili' u Ligi nacija, no poraz u polufinalu sigurno im je još uvijek bolna točka?

'Mislim da tu nema nikakve usporedbe, polufinale SP-a ili Liga nacija. I ja bi dao sve pobjede u Ligi nacija samo da smo prošli polufinale. Ali već sam puno puta rekao, Englezi imaju strašnu momčad. Sviđa mi se kako igraju, mladi su, potentni, imaju dobrog trenera, imaju ogroman roster. Osim toga i igraju doma. I koliko je taj ždrijeb pravedan, nisam baš siguran. Jer da sedam, osam momčadi igra pred svojim navijačima, na domaćem terenu, druge stavlja u nepovoljan položaj. Nama se može dogoditi da igramo i sa Škotima u Glasgowu. Dakle, mi smo po tom pitanju, u nepovoljnijem položaju. Međutim ždrijeb je takav, i mi tu ne možemo na ništa utjecati. Naš cilj je proći skupinu, biti prvi ili drugi. U to ne sumnjam, ustvari, vjerujem u to. I to nam je prvi korak. Englezi su takvi kakvi jesu, sigurno su prvi favorit skupine, i zbog toga što imaju domaćinstvo skupine, ali i zbog kvalitete. Česi su nezgodni, dobili su upravo te Engleze u Pragu 2:1. Nisu baš za podcjenjivanje'.

Trećeg suparnika još ne znamo. Tko bi bio najnezgodniji?

'A taj treći, tko će doći, vidjet ćemo. Ako su to Srbi, opet jako nezgodno. Jer imaju puno kvalitetnih igrača, a to je i utakmica koja nosi veliki naboj, veliki ulog. A mogla bi biti čak i odlučujuća utakmica u skupini za prolazak. Ako su pak Škoti, onda igramo protiv domaćina. Možda bi zato lakši suparnici bili Norvežani ili Izraelci'.

Uoči SP-a u Rusiji fokus vam je bio na prvoj utakmici, Nigeriji. Sada čete pak morati dečke pripremiti malo drugačije, jer slučajan poraz od Engleske u prvom kolu ne bi trebao biti tragičan?

'Da, sada nam je situacija kao da smo u Rusiji prvo kolo igrali protiv Argentine. Imat ćemo vremena sve skupa proanalizirati, pripremiti se i vidjeti se što i kako'.

Imate li plan za pripremne utakmice. Pisalo se da je stigao prijedlog od predsjednika HNS-a Davora Šukera za prijateljskom utakmicom protiv Rusije u Sočiju, ali da je taj prijedlog odbijen?

'Razgovaramo, pregovaramo. Moj stav se zna oko tih utakmica, to jest da želim igrati protiv jakih protivnika. Ja sam rekao da ne podcjenjujem nikoga, ali nije rješenje igrati protiv Gibraltara, San Marina ili Andore. Isto tako, ako pogledate s kim je Hrvatska igrala lani, onda je neusporedivo gledati i statistike. Jer Hrvatska je u ovom periodu dok sam ja izbornik igrala protiv Perua, Meksika, Brazila, Senegala, Nigerije, Argentine, Islanda, Danske, Rusije, Engleske, Francuske, pa opet s Engleskom, Portugalom, Španjolskom. Neke od tih reprezentacija su i svjetski prvaci. Ja mogu sada naći četiri protivnika koja ćemo pobijediti i nabijati statistiku, ali to nije to. Moramo vidjeti na čemu smo'.

Dobro, ali Rusija spada u kategoriju jakih protivnika, zar ne?

'Naravno da spada u kategoriju jakih protivnika, koji bi nam dobrodošao. Ali razgovaramo, nije gotovo. Ja nikad ne govorim unaprijed, dok nije dogovoreno'.

Na pripreme za Euro dolaze 23 igrača

Dio igrača koji su bili na SP-u, ali su zbog ozljeda propustili dobar dio prošle sezone, vraća se na terene, poput Vrsaljka, Pivarića, Pjace... Hoćete li i njih uvrstiti među potencijalne putnike za Euro?

'Imat ćemo taj ožujak, ali i četiri utakmice, u kojima ćemo testirati igrače. Ali kao što nisam ni uoči Rusije, tako neću ni sada, taj popis širiti. Odmah ću imati 23 igrača, To je bio pun pogodak, jer širi popis stvara kod igrača nervozu. Ja ne želim puno lutati. Vidjet ćemo formu, vidjet ćemo stanje. Ne trebamo se baviti kalkulacijama tko će ići, tko neće. Ima tu igrača koji su već sada sigurni, većina se već sada zna. Naravno, ako budu svi zdravi. Moram poštivati ove kvalifikacije, zadnje dvije godine moga rada'.

Što s manjom minutažom nekih igrača. Doduše, Rakitić, Lovren i Rebić sada su češće na terenu nego početkom sezone.

'Ako manju minutažu imaju neki od spomenutih igrača, ne gledam istim očima kao da manju minutažu ima netko tko je tek ušao u reprezentaciju. Spominjali su mi neke bekove i stopere koji su u svojim klubovima rezerve, a dođe prvi put u reprezentaciju? Reprezentacija je specifična. I tko to ne razumije, ja mu tu ne mogu pomoći. To nije klub u kojem ti možeš ovako ili onako. To je specifična situacija, u kojoj je jedna skupina igrača duže vrijeme, jer u reprezentaciji nemaš vremena puno. Svaka tri dana je nova utakmica, a trebaju se čuvati i atmosfera i ambijent. Ja sam to shvatio, to mi je donijelo rezultat i ja od toga neću odustati.

Kad smo već kod atmosfere unutar momčadi, znamo da vam je Luka Modrić produžena ruka. No, tko je nositelj one pozitivne 'vibre'?

'Svi, apsolutno. Jer ako ti samo jedan igrač kvari atmosferu, uzalud ti sav trud.'

A mogu li vam koncentraciju poremetiti priče oko smjene na čelu HNS-a, odnosno da predsjednik Davor Šuker uskoro postane 'bivši?

'Ja kao izbornik imam sve što mi treba. Samostalnost, autonomiju, odlučivanje. I to je ono što me zanima', zaključio je izbornik Zlatko Dalić.