sad se lakše diše

Zlatko Dalić otvorio je dušu nakon pobjede protiv Francuske, osvrnuo se na dežurne kritičare, a poslao je i jasnu poruku Bruni Petkoviću

14.06.2022 u 21:02

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić bio je gost Dnevnika Nove TV dan nakon povijesne pobjede 'vatrenih' protiv Francuske

Šok nakon sramotnog 3:0 poraza u 1. kolu Lige nacija od Austrije u Osijeku brzo je splasnuo, sabrali su se 'vatreni' te prvo 1:1 remizirali s Francuzima na Poljudu, a potom ugrabili i dvije velike pobjede. Prvo u Kopenhagenu protiv Danske 1:0, a onda je istim rezultatom pala i Francuska na Stade de Franceu. I to nakon čak 24 godine čekanja. Prva je to nogometna pobjeda Hrvatske nad Francuzima!

Duge 24 godine smo čekali svi zajedno. Ako ostavimo po strani Svjetsko prvenstvo u Rusiji, je li vam ovo najdraža izbornička pobjeda?

'Jedna od mojih najdražih pobjeda. Dobiti svjetske prvake u Parizu pred 80.000 ljudi je zbilja sjajna stvar', rekao je izbornik Zlatko Dalić koji je bio je gost Dnevnika Nove TV.

Pretpostavljamo da se ovako velika pobjeda na pravi način proslavila.

'Nismo puno slavili, samo smo napravili fotografiju da ostane u povijesti ta pobjeda, danas smo se vratili u Hrvatsku i svatko svojim putem', otkrio je Dalić.

Novo izdanje Lige nacija započelo je loše, uvodni 3:0 poraz od Austrije izborniku je teško pao...

'Bila je zaista teška situacija, poraz koji nismo očekivali i došao je u nezgodno vrijeme, bio je to najlakši protivnik na papiru. Onaj tko se poslije toga vrati protiv Danske i Francuske je zaista sjajna momčad i to je Hrvatska i napravila, a rijetko bi koja reprezentacija u tome uspjela', kazao je Dalić te priznao da ga smeta način na koji se plasiraju određene kritike u Hrvatskoj:

'Pozitivna kritika je uvijek dobrodošla i ja je prihvaćam. Nažalost, kod nas je ona uglavnom neargumentirana, zločesta i to me smetalo u početku, ali sada više ne, jer što je više kritika, to mi dragi Bog daje snagu.'

  • +37
Francuska - Hrvatska, Liga nacija, 2022. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Izbornik je posebno pohvalio igru Martina Erlića i Josipa Šutala.

'Oni su odigrali sjajne dvije utakmice i s pravom istaknuli svoju kandidaturu za početnih 11, ali ja ne želim nikoga otpisati. Međutim, kad se dokažeš protiv najboljih svjetskih igrača onda imaš pravo se nadati pozivu, a ja nemam pravo to ignorirati', potvrdio je izbornik 'vatrenih' koji sada ima 'slatke brige'. Jer u napadu su se sad isprofilirali Ante Budimir i Andrej Kramarić.

'Dva različita tipa napadača, Ante Budimir je jedan sidraš koji ganja protivnika, gazi suparničke stopere i nametne pa mu onda nedostaje snage u završnici. Andrej Kramarić više izlazi po loptu, tako da s njima dvojicom imamo tu neku raznovrsnost', analizira Dalić koji je imao i jasnu poruku za one koji su ovo okupljanje propustili:

'Žao mi je što se Marko Livaja zarazio koronavirusom, njemu je svakako u reprezentaciji mjesto, a Bruno Petković ovisi sam o sebi. Uz sve to imamo i na desnoj strani sjajne igrače, Pašalić i Majer rade sjajne stvari, Hrvatska ima veliku širinu i ja sam uvijek optimist da možemo napraviti velike stvari, zajedništvo i dobar rad, da ne bude ozljeda', kaže izbornik te najavljuje napad na prvo mjesto u skupini Lige nacija:

'Imamo sad velike šanse i mislim da će biti ključna utakmica protiv Danske u Zagrebu, šanse će nam biti ogromne ako tu utakmicu dobijemo. Ići ćemo na to, da dobijemo to, Austriju i idemo na prvo mjesto.'

Iza Dalića je težak period kroz koji prolazi zbog očeve smrti...

'To su moje privatne stvari, bili su teški trenuci za mene, možda sad kad se osvrnem nisam trebao ići iz Osijeka, ali siguran sam da on sve ovo gleda i da je ponosan na mene', zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

>> Cijeli razgovor pogledajte na portalu gol.hr