šuker može odahnuti

Zlatko Dalić napokon je 'prelomio' i dogovorio suradnju s drugom reprezentacijom na svijetu, otkrivamo detalje novog ugovora

09.07.2020 u 09:44

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa uzdrmala je sport u cijelome svijetu, a posebno je pogođen nogomet. Otkazano je EP koje se trebalo igrati ovog ljeta i prebačeno za 2021. godinu, a ta je odluka poremetila planove Hrvatskog nogometnog saveza jer je izborniku Zlatku Daliću krajem lipnja istekao ugovor...

Dugo su Davor Šuker i njegovi pobočnici iz Hrvatskog nogometnog saveza bili 'na iglama'. Jedan od najvažnijih zadataka koji su imali, osigurati ostanak Zlatka Dalića na izborničkoj poziciji, iz tjedna u tjedan se prolongirao, nikako se i službeno nisu mogli dogovoriti s trenerom koji je 'vatrene' odveo do svjetskog srebra u Rusiji 2018. godine.

Istina, Zlatko Dalić je cijelo vrijeme ponavljao kako mu je Hrvatska prvi izbor, ali na njegovu su adresu svakodnevno stizale milijunske ponude iz cijelog svijeta, a on je - i službeno - od početka srpnja bio slobodan na tržištu.

'Ne trebate uopće sumnjati da ćemo se dogovoriti. Ali Hrvatska sad ima većih problema nego što je moj ugovor s HNS-om. Kod nas je sve čisto, i zato nemam potrebe s bilo čime ići u medijie', kazao je prije nekoliko tjedana Zlatko Dalić i tako barem malo umirio hrvatski nogometnu javnost.

Pa ipak, sve je to predugo trajalo, dogovor se nekako odužio i logično je da su se pojavile određene sumnje.

Na sreću, sad je sve gotovo! Zlatko Dalić bit će izbornik hrvatske reprezentacije do SP-a u Kataru koji se igra od 21. studenog do 18. prosinca 2022. godine! Pouzdani izvori iz HNS-a tvrde kako je sve dogovoreno i ostala je tek formalnost da novi ugovor Saveza i Dalića potvrdi Izvršni odbor HNS-a koji će se održati ovog mjeseca!

Iscurili su i neki detalji novog ugovora koji će trajati dvije godine i pet mjeseci. Dalić je nakon SP-a u Rusiji potpisao ugovor vrijedan oko 1,5 milijuna eura na godinu, a prema našim informacijama ta će svota na početku ostati ista i u ovom novom ugovoru. Za to je kriva pandemija koronavirusa koja će diktirati ritam odigravanja utakmica još neko vrijeme.

Zato je u ugovoru Dalića i HNS-a dogovorena i povišica od 20 posto tijekom trajanja ugovora kad se (i ako se) situacija s pandemijom koronavirusa normalizira te naša reprezentacija pod vodstvom Zlatka Dalića odradi sve planirane utakmice - prijateljske, Liga nacija, EP 2021., kvalifikacije za SP 2022. godine, a onda - nadamo se - i sam SP u Kataru.

  • +14
Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uz to novi ugovor Dalića i HNS-a ima i neke dodatne klauzule oko premija - a one su sigurno izdašnije nego prije! - vezanih za uspjehe naših nogometaša u UEFA Ligi nacija, Europskom prvenstvu koje se igra 2021. godine te Svjetskom prvenstvu 2022. godine.

Kako god bilo, predsjednik HNS-a Davor Šuker, ali i cijela nogometna javnots u Hrvatskoj mogu odahnuti, Zlatko Dalić ostaje na izborničkoj poziciji do daljnjeg. Podsjetimo, kao izbornik je do sada u 30 utakmica ostvario 18 pobjeda te sedam poraza i pet remija uz gol-razliku 57:42. I da, odveo je 'vatrene' do povijesnog srebra na SP-u u Rusiji 2018. godine.

Zbog pandemije koronavirusa reprezentacija se nije okupljala još od 19. studenog 2019. godine kad je odigrana prijateljska utakmica s Gruzijom. Od tada je - pauza. Za sada je najavljeno kako nova reprezentativna sezona starta u rujnu, Hrvatska bi 5. rujna trebala u Ligi nacija gostovati u Portugalu, a potom i u Francuskoj 8. rujna.