jasno je i šukeru

Zlatko Dalić jedini je koji Luku Modrića i Ivana Rakitića može zadržati u reprezentaciji. A hoće li?

23.07.2018 u 13:57

Bionic
Reading

Preporodio je hrvatsku reprezentaciju, odveo ju je do povijesnog drugog mjesta na SP-u u Rusiji, a sada Zlatko Dalić uživa na zasluženom odmoru. No, neće mirovati jer ga čeka razgovor s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom. Tema je samo jedna - Dalićev ostanak na izborničkoj poziciji. Šuker je pripremio najbolju moguću ponudu, no novac u ovom slučaju neće biti presudan...

Neslužbeno, predsjednik HNS-a Davor Šuker odlučio je Zlatku Daliću udvostručiti ugovor, pa bi tako izbornik koji je hrvatsku nogometnu reprezentaciju odveo do svjetskog srebra u sljedećem razdoblju - do završetka Europskog prvenstva 2020. godine - imao godišnju plaću od okruglo milijun eura.

Malo je to odnosu plaće nekih razvikanijih, ali i daleko neuspješnijih izbornika europskih i svjetskih reprezentacija, no u isto vrijeme je to i maksimum kojeg HNS može ponuditi. Šukerova je sreća to što je Dalić već ranije kazao kako mu novac nije prioritet, zaradio je dovoljno u trenerskoj karijeri i osigurao egzistenciju sebi i obitelji, raditi kao izbornik hrvatske reprezentacije prije svega mu je čast i zadovoljstvo. A to je i pokazao na SP-u u Rusiji. Zlatko Dalić svoj posao radio je s neskrivenim guštom, posložio je sve 'kockice' i reprezentaciju odveo na korak do vrha. I svi se u Hrvatskoj sada nadaju kako će tako nastaviti i dalje.

Sad je na Šukeru da ga 'slomi', no prije toga će predsjednik Saveza morati počistiti u svojim redovima. Sam je Dalić istaknuo kako su ga 'neke osobe iz vrha HNS-a' željele smijeniti, a on je nakon svega razmišljao o odlasku.... Bio je toliko taktičan te u javnosti nije želio objavio imena dotičnih hrvatskih nogometnih 'dobročinitelja', no sigurno smo kako Šuker jako dobro zna o kome se radi. Sitnim interesima lokalnih nogometnih 'šerifa' koji se prelijevaju i na nacionalnu vrstu sad bi energično trebalo stati na kraj, nadamo se kako Šuker ima dovoljno snage i podrške unutar tijela samog Saveza da se obračuna s tim i takvim likovima. Jednom zauvijek. Jednostavno mora iskoristiti trenutak i na krilima euforije nakon ovog srebra s Mundijala dovesti Savez u red. U svojim rukama Šuker sad ima dovoljno 'oružja' za rat, pitanje je samo ima li volje za i želje za takvom akcijom.

  • +8
Zlatko Dalić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dojam je kako je to glavni, ako ne i jedini uvjet pod kojim bi Zlatko Dalić pristao i dalje voditi reprezentaciju pred kojom su kvalifikacije za EP 2020., a prije toga i UEFA Liga nacija. No, predsjednik HNS-a Davor Šuker mora Dalića 'osigurati' na klupi Hrvatske i zbog još jedne izuzetno važne činjenice.

Naime, još prije SP-a u Rusiji neki su naši igrači između redaka najavljivali skori oproštaj od reprezentacije. Problem? To što su dotični 'senatori' glavom i bradom - Ivan Rakitić (30), Luka Modrić (32), Mario Mandžukić (32) i Vedran Ćorluka (32). Dugoročno gledano, to je realnost koja nas ionako očekuje i za koju treba spremiti adekvatne zamjene, no kratkoročno - u sljedeće dvije ili tri godine - bio bi to težak udarac za reprezentaciju koja se u kratkom roku teško može oporaviti od takvog šoka.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Treba biti realan i shvatiti kako je za neke reprezentativni kraj logičan, poput Ćorluke koji već neko vrijeme ima problema s ozljedama i pitanje je u kakvom će zdravstvenom stanju biti za dvije godine kad je na rasporedu Euro 2020. Modrić i Mandžukić isto su godište kao i Ćorluka, no u puno su boljem stanju (samo neka ih ozljede i dalje zaobilaze!) te bi - realno gledajući - s 34 godine na leđima imali što za reći na EP-u. Najveća je nepoznanica Rakitić koji bi trebao biti novi predvodnik reprezentacije kad se Modrić umirovi. Raketa je dvije godine mlađi, ima 'u nogama' sigurno još da velika natjecanja - EP 2020. i SP 2022. Ako se plasirano. A trebali bi... No, Raketa je već nekoliko puta neizravno davao do znanja kako razmišlja o povlačenju. Možda ga je srebro iz Rusije malo 'omekšalo' pa će odvagnuti i preispitati svoja razmišljanja.

>> Ovakva odluka Ivana Rakitića rastužila bi sve u Hrvatskoj!

Kako god bilo, reprezentaciji ne gine 'face lifting', pitanje je samo hoće li već sada to biti drastične promjene ili samo kozmetičke. I sam je Zlatko Dalić u nekim najavama svojedobno isticao kako će baš utakmice Lige nacija iskoristiti za uvođenje i isprobavanje novih igrača u reprezentaciji. Naravno, ako ostane izbornik.

  • +34
SP u nogometu, polufinale: Hrvatska - Engleska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Drastične promjene bile bi definitivan odlazak i umirovljenje 'senatora' Modrića, Ćorluke i Mandžukića, a dojam je kako bi se s njima tada povukao i Rakitić. Svi već dugi niz godina igraju u najvećim svjetskim klubovima, ritam natjecanja u nacionalnim prvenstvima i Ligi prvaka/Europskoj ligi ubitačan je te je pitanje koliko bi svježine i motiva nakon osvajanja svjetskog srebra ostalo za nove reprezentativne izazove. Dečki su sada, kao i izbornik Dalić, na zasluženom odmoru, imaju dovoljno vremena za sabiranje dojmova te u miru, hladnih glava, mogu donijeti odluku.

A ona će biti izravno vezana uz budućnost Zlatka Dalića. I tu se vraćamo na sam početak priče - Davoru Šukeru je sada jasno da je Dalić jedini koji gore navedene 'senatore' može zadržati u reprezentaciji do EP-a 2020. godine. Jasno je kao dan da ih nitko drugi neće moći nagovoriti da nastave u kockastome dresu. Dalić se od samog početka vezao s igračima na nekoj 'posebnoj frekfenciji', svi mu bezuvjetno vjeruju. Uostalom, kao i on njima. Zato i jesu druga najbolja reprezentacija na svijetu! Iskreno, dojam je kako će 'padati glave' u HNS-u, Šuker će učiniti sve da zadrži Dalića i 'senatore' na okupu kako bi 'odradili' Euro 2020. godine.

Sve bi trebalo biti jasnije već u srijedu 25. srpnja kad se sastaje Izvršni odbor HNS-a. Vremena za 'kemijanje' nema, reprezentacija je 'u pogonu' već 6. rujna kad je na rasporedu prijateljska utakmica s Portugalom, a samo pet dana kasnije igra se 1. kolo Lige nacija, Hrvatska gostuje kod Španjolaca.