'vatreni' na 'crvene vragove'

[FOTO] Zlatko Dalić i Mateo Kovačić najavili su utakmicu protiv Belgije: Čeka nas pravi rat, ali mi smo spremni!

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 30.11.2022 13:16
  • Objavljeno 30.11.2022 u 12:21
Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra (četvrtak, 1. prosinca, 16 sati) igra utakmicu 3. kola SP-a protiv Belgije. 'Vatrenima' je iz ovog susreta dovoljan i bod kako bi potvrdili plasman u osminu finala, a Belgija mora pobijediti. Utakmicu su na konferenciji za medije najavili izbornik Zlatko Dalić i Mateo Kovačić

Hrvatska se nakon neočekivanog remija s Marokom u 1. kolu SP-a vratila uvjerljivom 4:1 pobjedom protiv Kanade. 'Vatreni' sutra (četvrtak, 1. prosinca, 16 sati) s Belgijom igraju posljednju utakmicu po skupinama, a za plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva dovoljan nam je i remi.

No, Belgija je opasna, za prolazak dalje treba im pobjeda protiv Hrvatske od koje u službenim utakmicama nije izgubila još od ožujka 2003. godine!

Dvoboj s Belgijom su na konferenciji za medije u Dohi najavili izbornik Zlatko Dalić i jedan od naših najboljih igrača u pobjedi protiv Kanade, Mateo Kovačić.

Susret protiv Belgije prvo je najavio izbornik Dalić.

'Ovo je odlučujuća utakmica za prolazak skupine protiv druge momčadi svijeta, koja je četiri godine bila prva. Da smo birali, ne bismo htjeli ovu utakmciu da odlučuje', kazao je Dalić na početku te nastavio:

'Očekujemo tešku utakmicu, nećemo se opustiti s malo lošijim njihovim utakmicama. I njima je to jako važna utakmica. Spremni smo, idemo probati riješiti utakmicu u svoju korist. Neće biti lako. Ne idemo na bod, koji bi nam bio dosta za prolaz. Takva igra donosi nešto loše. Moramo igrati kako smo protiv kanade. Podigli smo kriterije.'

'Belgija je sjajna ekipa, izbornik je sve rekao. Ovo je SP, bit će teško, ali mi opet idemo pokazati svoje pravo lice, što je najbitnije. I odigrati dobru utakmicu', razmišlja Mateo Kovačić i dodaje:

'Raspored nije bio lak, ali svi smo došli koncentrirani. Očekujemo da ćemo odigrati dobru utakmicu, kao što smo protiv Kanade. Onda nema straha, moramo biti pravi.'

Belgijski izbornik Martinez nahvalio je Zlatka Dalića, što možemo očekivati od Belgije?

'Gospodin Martinez je s Belgijom došao do 1. mjesta na FIFA ljestvici. To može napraviti samo sjajan stručnjak i čovjek. Ne smijemo se opustiti. Igramo protiv sjajne reprezentacije, oni će se znati postaviti protiv nas. Imamo svoju kvalitetu i vjeru i ne smijemo od toga odustati. Tu su De Bruyne, Lukaku i Hazard, bit će to teška borba. Neće nas zavarati pila naopako. Čekamo najbolju Belgiju, i naši su igrači spremni, idemo spremni u taj rat', kaže Dalić te otkriva hoće li za utakmicu protiv Belgije biti promjena u sastavu 'vatrenih':

  • +33
SP Katar: Hrvatska - Kanada Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

'Odigrali smo dobro i oni koji su počeli i ušli dali su doprinos. Vidjet ćemo tijekom treninga i sutra što ćemo napraviti. Nemamo puno razloga bilo što mijenjati, ali imamo još trening pa ćemo analizirati i donijeti najbolju odluku.'

Mateo Kovačić dobro poznaje Romelua Lukakua, zajedno su u Chelseaju.

'Poznajem Lukakua iz Chelseaja, igrali smo skupa. Vrhunski je igrač, to pokazuje godinama. Zabio je strašno puno golova i bit će nam sutra teško. Mi smo se pripremili, već sam rekao, bit će to teška utakmica i moramo biti maksimalno fokusirani', kazao je Mateo te se dotakao i ostalih zvijezda belgijske reprezentacije:

'De Bruyne je zasigurno već godinama među tri najbolja vezna, ako ne i najbolji u Premier ligi. On i kad nema svoj dan može iznenaditi svojim potezom. Mi se moramo fokusirati na nas i pokazati naše pravo lice, to je ono najbitnije.'

Dalić nije želio komentirati situaciju u belgijskoj reprezentaciji u kojoj navodno nisu baš najbolji odnosi između nekih igrača.

'Ne mislim ništa o tome što se događa u Belgiji. Ja mislim o njihovim igračima i to me jedino zanima. Ovo drugo mi je sporedno, ne brinemo uopće o tome. Brinemo o dobrim stranama, dobrim igrama i o tome što pokazuju zadnjih pet godina. Ne mogu oni preko noći zaboraviti igrati nogomet i sada postati loši. Kod nas je sve lijepo, mirno i fino. Nema galame, neka tako i potraje', kaže naš izbornik.

Engleski mediji već su Joška Gvardiola preselili u Chelsea. Kako na sve to gleda Mateo Kovačić?

'Gvardiol je fenomenalan. Ima 20 godina, bit će sjajan, a to već i jest. No, nemam komentara na to što ga povezuju s Chelseajem. Što se nas tiče, mi smo jako dobro odigrali protiv Kanade. Ja sam se dobro osjećao također. Ako ćemo biti takvi, možemo dobiti svakoga. Idemo sad odigrati dobro protiv Belgije, pokazati da smo top-repreezntacija. Po meni je Belgija najbolja u našoj skupini', tvrdi Mateo.

No, izbornika Dalića brine jedna činjenica...

Brine me što je utakmica, kao i protiv Maroka i Kanade, bitna i ključna. Popravnog nema. Ili jesmo ili nismo. Da, igra nam bod, ali na taj bod nećemo igrati. Drugačije smo i mi i Belgijanci razmišljali o raspletu ove skupine. Mene brine da moja momčad i naša reprezentacija bude na svom nivou. Vidjet ćemo za što će to biti dovoljno. Bit će teže nego protiv Maroka i Kanade, to i očekujemo. Belgija je ipak klasa više od Maroka i Kanade, za nas je to još teži ispit', kaže izbornik 'vatrenih' koji ima spreman plan za Belgiju:

  • +14
SP Katar: Belgija - Maroko Izvor: EPA / Autor: Georgi Licovski

'Mi u našoj pripremi očekujemo da će Lukaku početi utakmicu. Njihov se način tada mijenja. On će primati lopte okrenut leđima golu i sačuvati je, priključivat će se De Bruyne i Hazard, to će biti njihov način igre. Budemo li se s njime hrvali, bit će teško. Ali, pametno pokrivanje bit će jako važno. Lukaku nije igrao puno u zadnje vrijeme, ali takav igrač je uvijek opasan. Jedan pravi centarfor. Čvrst, jak, dobar na lopti, težak za naše stopere. Ako dobro pariramo, ako ga dobro udvojimo, riješit ćemo pola posla.'

A kako Mateo Kovačić gleda na Belgiju?

'O Belgiji samo sve najbolje. Oni su u zadnjih mnogo godina pokazali da igraju sjajno. Nas ne treba brinuti njihovo stanje. Njih ćemo analizirati i napraviti najbolje moguće za utakmicu koja nas čeka', tvrdi naš veznjak, jedan od najboljih u 4:1 pobjedi protiv Kanade u prošlom kolu.

Za kraj je Kovačić otkrio i kako bi naši obrambeni igrači trebali čuvati Lukakua.

'Reći ću to izborniku i stožeru. Ako treba jedan savjet, onda je da se ne hrvaju s njim...', zaključio je Mateo.

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal