I IGRAJUĆI UZ VUJOVIĆA

Zidane je karijeru gradio čisteći kuhinju

21.04.2011 u 10:31

Bionic
Reading

Zidane je za prvi seniorski pogodak, 8. veljače 1991., od predsjednika Cannesa Pedrettija nagrađen automobilom Renault Clio

Sportski tjednik Max donosi zanimljivu priču o Zinedinu Zidaneu. Nogomet je počeo igrati u marseilleskom klubu Saint-Henri, a sa 13 godina na juniorskoj ga je selekciji otkrio skaut Cannesa Jean Varraud. Došao je na probni rok od šest tjedana i ostao šest godina.

'Prve tjedne u Cannesu Zidane je većinom provodio čisteći kuhinju. Bila mu je to kazna za neprestano udaranje suigrača koji su mu se izrugivali zbog arapskog podrijetla', prisjeća se Varraud.

Prvu profesionalnu utakmicu za Cannes odigrao je s nepunih 17 godina. U svibnju 1989. godine Zidane je dobio posljednjih 15 minuta utakmice protiv Nantesa.

'Dodirnuo sam loptu samo tri puta, ali nikad se poslije u karijeri nisam osjećao tako sretnim. Igrao sam uz majstore poput Zlatka Vujovića i Ruuda Krola. No, tih je četvrt sata bilo važno zbog još jedne stvari, u tako kratkom vremenu zaradio sam 800 franaka za nastup, šest puta više nego što sam prošli mjesec imao plaću', govori Zidane o prvom doticaju s profesionalnim nogometom.

U Cannesu je francuski nogometaš, osim s braćom Vujović, Zlatkom i Zoranom, igrao i s Aljošom Asanovićem, Alenom Bokšićem te Markom Mlinarićem.

'Kad sam došao u Cannes, Zinedine je taman bio priključen prvoj momčadi. Već je tada odskakao kvalitetom i bilo ga je užitak gledati. Već je bio kompletan igrač: tehnički savršen, a fizički moćan', prisjeća se Dinamova legenda Marko Mlinarić svojih prvih dojmova o Zidaneu, za kojega tvrdi da je bio iznimno ugodan kao osoba, dobro odgojen, no tih, povučen i sramežljiv.