promjena u maksimiru

Željko Kopić zbog Hajduka je stao pred Torcidu, ali i završio na Hitnoj, a sada po drugi put stiže kao nasljednik Damira Krznara

02.12.2021 u 16:49

Bionic
Reading

Nakon ostavke Damira Krznara, na funkciju (privremenog) trenera Dinama sjeo je 44-godišnji Željko Kopić.

Predsjednik Dinama Mirko Barišić na posebnoj je konferenciji za medije potvrdio imenovanje Kopića i to do kraja polusezone.

Kopić (44) je aktualni direktor omladinske škole Dinama, a u karijeri je Lučkog, Cibalije, Zagreba, Slaven Belupa i Hajduka u sezoni 2017-2018. Upravo će protiv Hajduka u nedjelju na Maksimiru Kopić imati svoj debi na klupi zagrebačke momčadi.

Dakle, u jednu ruku, idealnijeg suparnika za početak svoje trenerske karijere na klupi Dinama, Kopić nije mogao ni poželjeti.

Jer itekako dobro je upoznat s mentalitetom kluba, koji ove sezone igra kao preporođen i u Zagreb dolazi 'napaljen' dobrim rezultatima i jednako dobrom igrom.

Naime, Kopić je od studenoga 2017. pa do rujna 2018. godine vodio momčad Hajduka. I proživio je svašta.

'Kontakt i poveznica između Hajduka i mene postoji već duži niz godina. Nismo imali priliku, nisu se stvari poklopile da se suradnja ostvari i ranije, ali sretan sam što sam ovdje. Nikad nisam bio tip koji se bavi obećanjima, isključivo vjerujem u svoje znanje i rad, u svoje suradnike i igrače. Sve ono što imam u sebi i posjedujem dat ću da iz Hajduka izvučem ono najbolje. Za što će to biti dovoljno, pokazat će vrijeme', rekao je Kopić na predstavljanju u Hajduku, nakon što je zamijenio Joana Carrilla.

Na novinarski upit hoće li mu predstavljati problem što je bio član juniorske momčadi Dinama i sada kao, kako je rekao novinar, 'kao dinamovac' preuzima trenersku dužnost Hajduka, Kopić je potvrdio kako je bio četiri godine član juniora i kadeta Dinama te da s ponosom to nosi kao uspomenu, ali u tomu ne vidi hipoteku. Pitanje koje je Kopiću stvorilo nelagodu, ali isto tako treba imati na umu kako će ga članovi Torcide zbog toga što je odmah etiketiran 'kao dinamovac' promatrati drugim očima. Svega toga Kopić je bio svjestan kada je započeo pregovore s Hajdukom...

'Ja sam došao u dom Hajduka i Torcide i od sada sam najveći navijač i najveći vojnik Hajduka', poručio je tada Kopić.

I 'pljunuo je Kopić u šake', te s hajdukom ostvarivao zapažene rezultate. Između ostalih, pobijedio je Dinamo usred Maksimira.

  • +41
Dinamo - Rijeka, četvrtfinale SuperSport Kupa, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

No, nije sve bilo idealno u tom odnosu, pa je u svibnju 2018., nakon poraza do Rudeša u Kranjčevićevoj, Kopić istupio pred Torcidu.

'Imao sam potrebu iskomunicirati par stvari s navijačima. Došli su opet u velikom broju, dali su nam podršku. Izgubili smo utakmicu. Razmijenili smo par riječi, sve OK, ide se dalje'.

No, kako se kraju bližila još jedna neuspješna sezona za Hajduk, činilo se da bi Kopić već nakon par mjeseci mogao dobiti otkaz. Ipak, taj razgovor s Torcidom očito je ublažio situaciju, pa je Kopić dobio novi ugovor.

Nova sezona 2018/19, počela je vrlo loše za Kopića. Izgubio je od Osijeka, remizirao s Lokomotivom i Rijekom, a potom je ispao do Steaue, uz to je i doživio domaći poraz od Gorice, pa je Kopić istog dana ponudio ostavku. Baš kao i sportski direktor Saša Bjelanović.

Ipak, predsjednik Uprave Hajduka iznenadio je javnost potvrdom da Kopić ostaje na klupi.

'Trener Željko Kopić i sportski direktor Saša Bjelanović stavili su svoje mandate na raspolaganje, što ja kao predsjednik Uprave nisam prihvatio. Obojica imaju moje puno povjerenje i uvjeren sam i znanja i energije da situaciju u kojoj se nalazi trenutno prva momčad značajno poprave,' rekao je tadašnji predsjednik Uprave Jasmin Huljaj.

No, ljubav je potraja tek dva tjedna, jer Željko Kopić ipak je odlučio 'dići sidro'. Rezultati su bili loši, u zadnjih 13 prvenstvenih susreta ostvario tek jednu pobjedu. Međutim, čak niti oni nisu bili presudni, već druženje s – Igorom Štimcem, kod kojeg je bio na piću, jer se znaju duže vrijeme.

Kad su to saznali navijači odmah su zatražili da se Kopića makne, jer ne mogu prijeći preko toga da se nalazi s čovjekom koji otvoreno proziva udrugu Naš Hajduk i rad ljudi na Poljudu.

A koliko je ta cijela zavrzlama pogodila Željka Kopića jasno je iz činjenice što je tijekom sljedećeg jutra završio na Hitnoj pomoći u Kliničkom bolničkom centru u Splitu.

'Bio je blijed, pomoć je potražio zbog pritiska u prsima i završio je na pretragama'.

Hajduk se o cijelom slučaju, odnosno otkazu treneru Kopiću očitovao par sati nakon što je Kopić proveo na pretragama.

'Donijeli smo ovu odluku nakon dodatnih konzultacija s gospodinom Kopićem. Uvjereni smo da je ovo bilo najbolje rješenje za Klub, a našem dosadašnjem treneru i njegovim suradnicima zahvaljujemo i želimo puno uspjeha u daljnjoj karijeri', istaknuo je Huljaj.

Kopić je u Hajduku bio od studenog 2017. godine, prvu momčad vodio je u 34 utakmice pri čemu je ostvario 15 pobjeda, 11 remija i osam poraza, a 'bijele' je doveo do finala Hrvatskog kupa.

U listopadu iste godine, Kopić je dobio posao na Cipru, gdje je sjeo na klupu Pafosa, a tamo je proveo nešto više od godinu dana.

U travnju 2020. godine pak, vratio se u Dinamo. Nekadašnji junior 'modrih' Željko Kopić je na poziciji voditelja škole GNK Dinamo naslijedio Damira Krznara, koji se priključio stožeru Igora Jovičevića u prvoj momčadi. I tada je rekao.

'Osjetio sam da je to izazov koji mi treba, funkcija koja će me poticati na dokazivanje na najvišoj razini i koja će od mene zahtijevati maksimalan angažman jer drugačije u Dinamu ne možeš raditi. Naš imperativ je da unutar nogometne škole ponudimo, uz najbolju moguću nogometnu izobrazbu, i kvalitetan sportski život koji će Dinamovu mladost formirati kao ljude, sportaše i u konačnici nogometaše', poručio je Kopić po preuzimanju nove odgovorne funkcije, a Dinamo mu je putem iste stranice poželio dobrodošlicu i puno lijepih trenutaka u klubu'.

Eto, obilaznim putem, Kopić je stigao do klupe trenera prve momčadi. I iako su rekli da je privremeno rješenje, tko zna, možda u ovih dva i pol tjedna uspije impresionirati koga već treba, pa na toj funkciji ostane i duže.