LOVOM DO POBJEDA

Zdravko Mamić: Anarhist u odijelu

17.10.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Zdravko Mamić ovoga je tjedna razgrnuo sve oko sebe te nedvosmisleno navukao krunu i primio žezlo nogometne Hrvatske

 Tjedan dana nakon prizemljenja Pepelastih u Pireju došao je i poraz Dinama u Stanovima. Dva vruća gostovanja u dvije teško osvojive nogometne utvrde i - dva poraza koja su poljuljala izvršnog predsjednika Dinama i člana IO-a Saveza.

Njegovi nadređeni Vlatko Marković i Mirko Barišić zajedno imaju 149 godina i zato se vjerojatno vitalni Mamić i službeno u teškom tjednu odlučio na smjenu generacija. Nakon klupskog gazde počeo je javno ignorirati i HNS-ovog prezidentea, uzevši im i ono malo uzdi koje su još držali. Statut kaže da IO HNS-a treba sazvati predsjednik, ali zbilja kaže da to može i Mamić. Statuti, paragrafi, Mike, Pere, Laze... sve su to Mamiću samo dosadne mušice protiv kojih, srećom, ima efikasnog lijeka.

S obzirom da mu nemirna narav ne dozvoljava da se koncentrira na temu, Mamić je u svojim verbalnim rafalima opet prizemljio i nekoliko kolateralnih žrtava. Dinamovu djecu, purgerske izdanke, koji su nosili vrpcu oko plavog dresa. Badelj je, uči nas Mamić, klupski problem broj jedan, a na državnom planu riječ je o Niki Kranjčaru. Nije lako pratiti sve spinove u mulju hrvatskog nogometa, ali nema sumnje da je uzrok Mamićevom povišenom tlaku - financijske naravi.

Slaven Bilić i dalje je izbornik, ali sada je već i posljednjem navijaču jasno da on vodi reprezentaciju isključivo zato što je tako odlučio član IO-a HNS-a Zdravko Mamić. Nitko ga drugi ne može držati na ovoj poziciji, svi ostali zajedno ne bi ga ni teoretski mogli spasiti ako padne u nemilost člana IO-a HNS-a.

Nisu ni igrači baš budale. Znaju i oni zbrojiti dva i dva, a pogotovo gimnazijalac Mioca Niko Kranjčar, koji je nekadašnjem goniču putem SN-a poručio da u njegov domoljubni naboj ne dira. Dodao je i kako smatra da se iza zavjese krije guranje u prvi sastav igrača s kojima je interesno vezan. Mamić mu je preko svog glasnogovornika u istom listu poručio: 'Neće meni Kranjčar određivati granice odgovornosti.'

Neće Ni(t)ko, neće nadležni odbori u klubu i Savezu, neće ni resorna ministarstva i gradski uredi. Sigurno neće sjeverna tribina i 'zatucana ulica', a još manje (ha-ha) treneri Jurčić i Bilić. Da skratimo, baš nitko. Ono što Zdravko Mamić naumi on će, dok ima betonsko političko zaleđe, sasvim sigurno i ostvariti. Put do anarhije vodi preko državnog vrha i moćnih satelita.