STO KORAKA ISPRED HRVATA

Zbog štrajka odgođena španjolska Primera

19.08.2011 u 16:19

Bionic
Reading

Španjolska nogometna liga trebala je početi ovoga vikenda, no čini se da će stadioni zjapiti prazni u terminima prva dva kola. Tako, naime, najavljuju čelnici tamošnjeg sindikata nogometaša

Ni nakon novog sastanka između vodstva lige i sindikata tamošnjih igrača dogovor nije postignut. Nisu došli ni blizu. Detalji sa zatvorene sjednice nisu procurili u javnost, ali poznat je zahtjev sindikalista koji traže da se nađe modus prema kojem bi se isplaćivali ugovori ako klubovi završe u stečaju. Naime, većinu članova Primere pritišću golemi dugovi.

'Razmijenili smo stavove i obostrano shvatili da su oni vrlo daleko jedni od drugih. Sada se koncentriramo na 'spašavanje' drugog kola', kaže Jose Luis Astiazaran, predsjednik španjolske Udruge prvoligaša.

Glavni tajnik hrvatskog Sindikata nogometaša Mario Jurić dao je svoj komentar.

'Mi smo tri svjetlosne godine od toga. Tamo raspravljaju o mogućnostima u slučaju bankrota, a kod nas se ni solventni klubovi ne moraju pridržavati odluka arbitraže HNS-a. Evo, svježi je primjer Željka Malčića kojemu je HNS-ova arbitraža dala za pravo u sporu s HNK Šibenikom, ali Šibenik nije ispoštovao rok i uplatio prvu ratu duga. I što sad? Sad smo prisiljeni na nepopularne mjere koje mogu rezultirati i oduzimanjem bodova i blokiranjem računa. Španjolci su sto koraka ispred nas.'

Javnost ovakve slučajeve najčešće percipira kroz primjere Ronalda i Messija ili najbolje plaćenih igrača Dinama i Hajduka. Naličje, igrači koji nemaju za vratiti svoje kredite i plaćati rentu, vrlo rijetko su u medijima, a baš zbog takvih sindikati trebaju postojati i biti čvrsti u svojim namjerama.