SVE IH JE VIŠE

Zbog namještanja nova privođenja u Turskoj i Koreji

07.07.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Turska i korejska policija nastavile su s privođenjem osoba osumnjičenih za namještanje nogometnih utakmica u tim zemljama. U posljednjim policijskim akcijama u Turskoj je privedeno još 15, a u Južnoj Koreji 37 osoba.

Među privedenima je niz nogometaša među kojima i bivši reprezentativac Umit Karan, čelnici Fenerbahčea Sekip Mosturoglu i Ilhan Eksioglu, trener Eskisehirspora Bulent Uygun, te predsjednik Sivasspora Mecnun Odyakmaz. Sud je izdao nalog i za privođenje predsednika Fenerbahčea Aziza Yildrima koji se trenutačno nalazi u bolnici zbog problema sa srcem. Time se broj privedenih u Turskoj popeo na 22 osobe.

Policija je objavila kako ima dokaze da je namješteno 19 utakmica prve i druge turske lige, a prilikom pretresa stanova, automobila i poslovnih prostora osumnjičenih pronašla je i osam neprijavljenih pištolja.

Turski premijer Tayyip Erdogan, inače vatreni navijač Fenerbahčea, podržao je temeljnu, ali i poštenu istragu, dodavši kako ovaj skandal narušava ugled zemlje. Turski nogometni savez je objavio kako će o možebitnim sankcijama proti Fenerbahčea odlučiti do 15. srpnja.

Privođenja osoba osumnjičenih za namještanje utakmica nastavljeno je i u Južnoj Koreji gdje je u pritvoru završilo još 37 nogometaša, što je ukupno već 46 nogometaša. Igrači iz šest različitih klubova su navodno primali mito kako bi namjestili utakmice ili su se kladili na utakmice čiji su ishod znali. Tužitelji su otkrili kako je 15 utakmica korejske lige prošle sezone namješteno. U ovom slučaju optuženo je još 11 osoba koji nisu nogometaši, već osobe povezane s kriminalnim skupinama. Vodstvo lige sastat će se idućeg tjedna kako bi donijele odluke o privedenim igračima. Liga je već doživotno suspendirala deset nogometaša.