uefa liga nacija

Jedva čekate utakmice reprezentacije? Ovo su termini u kojima će se naši 'vatreni' napokon okupiti i ponovno zaigrati

18.06.2020 u 14:06

Bionic
Reading

UEFA je u srijedu napokon definirala nove termine za svoja klupska i reprezentativna natjecanja. Istina, uz napomenu i ogradu kako je sve to za sada poprilično fleksibilno jer nitko ne zna što će biti na jesen za koju epidemiolozi najavljuju drugi val pandemije koronavirusa. No, evo kad bi napokon mogli gledati hrvatske reprezentativce u akciji ako sve bude u redu...

Posljednju utakmicu hrvatska je nogometna reprezentacija odigrala 19. studenog 2019. godine. U Puli su 'vatreni' u prijateljskoj utakmici svladali Gruziju 2:1. Samo tri dana ranije reprezentacija je na Rujevici u posljednjem susretu kvalifikacija za EURO 2020. pobijedila Slovačku 3:1... Bilo je to ujedno i posljednje okupljanje izabranika Zlatka Dalića jer je početkom godine pandemija koronavirusa paralizirala svijet i zaustavila sav sport.

Otkazan je EURO i prebačen na 2021. godinu, a otkazane su i sve utakmice Lige nacija, dodatne kvalifikacije za EURO te prijateljski/pripremni susreti reprezentacija.

Srećom, pandemija koronavirusa pomalo popušta, nogomet se vratio, za sada u strogo kontroliranim uvjetima, mahom pred praznim tribinama ili s navijačima, ali uz maksimalno pridržavanje propisanih mjera socijalne distance.

U kolovozu se nastavlja Liga prvaka i Europska liga, a UEFA je napokon objavila i termine utakmica Lige nacija.

Tako bi Liga nacija bi trebala početi početkom rujna, 1. kolo bi se igralo od 3. do 5. rujna, a 2. kolo na rasporedu bi bilo od 6. do 8. rujna. Potom bi se igrala po dva kola u listopadu (10. i 11. te 13. i 14. listopada) i studenome (14. i 15. te 17. i 18. studenoga). Termini same završnice Lige nacija - polufinala i finala - za sada nisu poznati.

  • +9
Ivan Rakitić Izvor: EPA / Autor: ENRIC FONTCUBERTA

Tako bi se hrvatska reprezentacija napokon trebala okupiti krajem kolovoza, a izbornik Zlatko Dalić svoje bi 'srebrne' trebao povesti u nove izazove Lige nacija. No, navijači će ipak morati pričekati da bi naše nogometaše vidjeli na djelu uživo. Naime, Hrvatska prve dvije utakmice igra u gostima.

Prema sadašnjem rasporedu 1. kolo Hrvatska igra 5. rujna protiv Portugala, a 2. kolo 9. rujna protiv Francuske. A onda bi se, nakon gotovo godinu dana čekanja, naša reprezentacija trebala vratiti u domovinu. Utakmica 3. kola protiv Švedske na rasporedu je 9. listopada, dok nas u 4. kolu 12. listopada čeka prava poslastica - u reprizi finala SP-a iz Rusije 2018. godine dočekujemo Francuze. U posljednjem 'krugu' prvo 12. studenog u 5. kolu gostujemo na sjeveru Europe kod Šveđana, a za kraj još jedna poslastica - 15. studenog u 6. kolu dočekujemo Cristiana Ronalda i njegove Portugalce!

Istina, UEFA je napomenula kako je ovo fleksibilan raspored jer ipak će sve 'kontrolirati' pandemija koronavirusa. O tome će ovisiti i raspored odigravanja svih utakmica, ne samo onih reprezentativnih.

Hrvatska u UEFA Ligi nacija 2020. godine

  • 1. kolo; Portugal - Hrvatska (5. rujna)
  • 2. kolo; Francuska - Hrvatska (9. rujna)
  • 3. kolo; Hrvatska - Švedska (9. listopada)
  • 4. kolo; Hrvatska - Francuska (12. listopada)
  • 5. kolo; Švedska - Hrvatska (12. studenoga)
  • 6. kolo; Hrvatska - Portugal (15. studenoga)