NEIZVJESNO NA NBA PARKETIMA

Završnica lige – bez doigravanja mogu ostati i prvaci

12.04.2012 u 20:21

Bionic
Reading

NBA liga ulazi u najzanimljiviju fazu – borbu za doigravanje. Još je malo vremena da momčadi osiguraju toliko željenu završnicu. Kako sada stvari stoje, ostalo je još malo nepoznanica

Regularni dio NBA sezone polako se bliži koncu. Ostalo je odigrati još desetak utakmica prije početka doigravanja. Ova sezona započela je kasnije, nakon što je potpisan kolektivni ugovor između vlasnika klubova i igrača, tako da je liga krenula na sam Božić. Regularni dio je tako skraćen pa se igra 66 utakmica umjesto 82.

Istok (s 11. travnjem)

Chicago Bulls 44:14
Miami Heat 40:16
Indiana Pacers 36:22
Boston Celtics 34:24
Atlanta Hawks 34:24
Orlando Magic 34:24
Philadelphia 76ers 31:27
New York Knicks 30:28
___________________________
Milwaukee Bucks 28:30

Polako, ali sigurno regularni dio završava, a za preostala mjesta u doigravanju se bori još samo pet momčadi. Na Istoku je praktički sve jasno. Chicago, Miami, Indiana, Boston, Atlanta, Orlando, Philadelphia i New York su u ovom trenutku u doigravanju, no prijeti Milwaukee koji zaostaje dvije pobjede za osmim New Yorkom i tri za sedmom Philadelphijom. I to su jedine momčadi koje mogu vidjeti doigravanje. No, kako sada stvari stoje, iako se u Milwaukeeju nadaju, teško da će New York ili Philadelphia prosuti prednost.

Što se tiče Zapadne konferencije, tu je priča malo složenija. Oklahoma City te San Antonio Spursi sigurni su putnici u doigravanje, također i Lakersi koji još teoretski nisu osigurali, no praktički su unutra. Između četvrtoplasirane momčadi LA Clippersa i 12-plasirane Minnesote razlika je deset pobjeda. S obzirom da je još preostalo osam utakmica (nekim klubovima i manje), jasno je da se tu može svašta dogoditi.

Zapad (s 11. travnjem)

Oklahoma City Thunder 42:16
San Antonio Spurs 40:16
LA Lakers 37:22
LA Clippers 35:23
Memphis Grizzlies 34:23
Dallas Mavericks 32:26
Denver Nuggets 32:26
Houston Rockets 32:26
___________________________
Utah Jazz 31:28
Phoenix Suns 30:28
Portland TrailBlazers 28:31
Minnesota Timberwolves 25:34

No, idemo redom. Clippersi bi ipak trebali biti sigurni za doigravanje, kao i Memphis Grizzliesi koji su peta momčad Zapada. Šesti Dallas, sedmi Denver, te osmi Houston bježe tek jednu pobjedu pred Utah Jazzom koji u ovom trenutku nije u doigravanju, te dvije pred Phoenixom. Bila bi prvorazredna senzacija da aktualni prvaci Dallas prokockaju sve i ne uđu u doigravanje, no ipak, teško je povjerovati u takav scenarij. Ali, činjenica jest da u Zapadnoj konferenciji se vodi puno veća borba nego na Istoku.

A što reći o dosadašnjem dijelu sezone? Kevin Durant je dokazao da praktički sam može odvući Oklahomu u doigravanje, i ne samo to. U ovom trenutku Thunder je veliki favorit za finale i već danas mnogi očekuje sraz Oklahome i Miamija. Odličnu sezonu odigrali su i Chicago Bullsi koji u poslije Jordana napokon briljiraju. Derrick Rose je istinski vođa 'bikova' i nemojmo se iznenaditi ako Miami predvođen LeBronom, Wadeom i Boshom slomi zube na njima.

Velika priča sezone je Kobe Bryant. Početkom veljače postao je peti najbolji strijelac svih vremena preskočivši Shaquillea O'Neala, mjesec dana kasnije je postao najmlađi igrač koji je postigao 29 tisuća koševa, da bi krajem ožujka preskočio Michaela Jordana i postao drugim igračem svih vremena po broju koševa postignutih u istoj momčadi.

Posebna priča dogodila se i u New Yorku. Zapravo, bajka. Nepoznati Jeremy Lin, američki košarkaš tajvanskih korijena, postao je zvijezda Knicksa broj jedan. Naime, čovjek koji je još nedavno igrao u razvojnoj ligi zaludio je svojim igrama cijelu Ameriku. Od igrača koji je spavao kod brata, postao je igrač o kojem se priča, ali i oko kojeg se zavrtjela enormna količina novca. Linsanity - Linovo ludilo potresalo je cijeli SAD. Pričale su se priče o 23-godišnjem igraču koji je poput supernove odjednom zabljesnuo. Lin je postao prvim igračem koji je u prvih pet utakmica ubacio više od 20 koševa i imao sedam asistencija. Knicksi se nadaju da bi se Lin, koji se ozlijedio početkom ožujka, mogao biti spreman za doigravanje.

Pred nama je konačna borba za mjesta u doigravanju. Dok je na Istoku dosta toga poznato, na Zapadu će se voditi prava borba u kojoj bi čak i prvaci mogli na kraju izgubiti sve.