IZMLATI SUCA, PA SE ISPRIČAJ

Zašto Unešićani opravdavaju primitivizam?

24.09.2010 u 10:28

Bionic
Reading

Suci su u Unešiću dobili batine, srećom ne takve da će trpjeti posljedice, no već sama činjenica da su gledatelji izmlatili ljude u crnom svjedoči primitivizmu koji ne bi smio ostati bez posljedica. Najstrašnije u svemu je što domaćini pokušavaju pronaći riječi opravdanja za taj barbarski čin

Nemojmo se zavaravati; nije to ni prvi ni posljednji put da suci dobiju batine. Nogometaši su dosad stotine puta gledali kako u nižim ligama suci preskaču ogradu i bježe niz njive da bi izbjegli gnjev domaćih gledatelja, a mnogi od ljudi u crnom nisu bili te sreće da im i izmaknu. Stoga je događaj u Unešiću, nakon susreta 1/16 finala Hrvatskog kupa između domaće Zagore i zagrebačkog HAŠK-a, samo novi prilog statistici, ali i upozorenje što se događa kad se utakmica ne pripremi kako spada.

Duje Strukar, glavni sudac utakmice, i njegovi pomoćnici dobili su batine od kojih će se brzo oporaviti, no zastrašujuće je da predstavnici domaćeg kluba pokušavaju pronaći opravdanje za barbarsku reakciju gledatelja. 'Sam tijek susreta od prvog zvižduka suca Strukara bio je uperen protiv ambijenta i nogometne igre pa se na koncu, eto, kod nekih prelila kap strpljenja', riječi su Sandija Škoprca, sportskog direktora NK Zagora dan nakon ružnog događaja. Dakle, eto, dogodilo se zbog atmosfere i nikome ništa. Zašto je onda napadnut i iscipelaren i četvrti sudac, koji ni na koji način nije utjecao na atmosferu, nije rekao. Valjda se podrazumijeva da je kolateralna žrtva.

Znači li to da je zbog atmosfere Zagora morala pobijediti, da će zbog boljeg nogometa u nekom narednom slučaju biti opravdano istući i gostujuće nogometaše? Kad je prije dvije godine Dinamo gostovao na istom stadionu, domaći gledatelji su zalili pivom Zdravka Mamića, i to je bilo simpatično. Kome? Domaćinima možda, no Mamiću sigurno nije. To što nije uobičajeno planuo i izvrijeđao sve oko sebe, eventualno se i potukao, ne znači da je to u redu i simpatično. E pa kad je takva gesta popraćena osmijesima nadležnih, nije ni čudno što su sad gledatelji otišli korak dalje.

Bit će zanimljivo vidjeti kaznu za klub iz Unešića. Pogotovo jer je navodno u cijeloj gunguli sudjelovao i predsjednik kluba Damir Babić, koji je, naravno, demantirao takve informacije. Zašto je onda završio u policijskom pritvoru, nije objasnio. HNS-ov pravilnik predviđa kaznu od jedne do 12 utakmica zabrane igranja na svom travnjaku, a moguća je i kazna od maksimalno šest utakmica bez gledatelja. A Babić bi, ukoliko se ipak pokaže da je i on malo lupao po sucima, mogao dobiti maksimalno dvije godine zabrane obnašanja dužnosti u nogometu. Puno ili malo, neka ocijeni sud javnosti.