(NE)RAVNOPRAVNOST ŽENA

Zašto hrvatski sport nema nijednu izbornicu?

06.03.2012 u 12:00

Bionic
Reading

U hrvatskom sportu manje je od 20 posto žena, dok ih je u upravljačkim strukturama i manje od osam posto, upozoreno je na okruglom stolu ‘Žene i sport: važno je sudjelovati?’ koji je, u povodu Međunarodnog dana žena i ususret XXX. Olimpijskim igrama u Londonu, organizirao Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske

Po zastupljenosti žena na svim razinama sportskih natjecanja i vodećim pozicijama Hrvatska je još uvijek daleko od preporuka Međunarodnog olimpijskog odbora koji nalaže da udio žena u upravljačkim strukturama ne smije biti niži od 20 posto, rečeno je na skupu, održanom na Iblerovu trgu.

Cilj je skupa, kojem je nazočio i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, bio potaknuti raspravu o rodnoj ravnopravnosti u sportu, o ženama u profesionalnom i amaterskom sportu u Hrvatskoj te o važnosti dostupnosti sportske rekreacije svima.

‘Kroz povijest je nerijetko sport bio u službi politike, iako je trebalo biti obrnuto. Upravo je cilj ove vlade da, kao političari, stvorimo zakonodavni okvir koji će omogućiti sportu da bude ono što mora biti. Smatram da promjene moraju krenuti od prvog članka u Zakonu o sportu u kojem mora jasno pisati da je sport djelatnost od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a ne kako je to dosad bilo, da je sport dragovoljna aktivnost’, rekao je ministar Jovanović.

Podsjetio je i da je prije pet godina Europska komisija donijela ‘Bijelu knjigu o sportu’, prvi pravi dokument koji se bavi sportom, uključujući pitanje sudjelovanja žena u sportu, te u njoj navodi pet točaka koje vode ka ravnopravnosti muškaraca i žena.

Te točke, a odnose se na ravnopravnost u zapošljavanju, ravnomjernu zastupljenost na svim razinama odlučivanja, uživanje svih socijalnih prava, ravnopravnost spolova i uklanjanje stereotipa, bile su smjernice Vlade u izmjenama Zakona o sportu.

‘Promjene Zakona o sportu provodit ćemo tako što ćemo u hitnom postupku izmijeniti ključne članke, a to su definicija kluba, sportsko-dioničkog društva, sportske udruge, sportske zajednice i sportskog saveza, potom financiranje sporta koje smatramo ključnim i strateškim pitanjem hrvatskog sporta te izvršiti kategorizaciju sportova’, najavio je ministar Jovanović.

Potpuno novi Zakon o sportu ministar Jovanović najavio je predložiti do kraja godine.

Prethodit će mu, kako je najavio, uvođenje sportske inspekcije čiji će zadatak biti pročešljati sve sportske saveze, sve sportske klubove i utvrditi u kojoj mjeri poštuju Zakon o sportu, pa i preporuku o zastupljenosti žena u upravama sportskih klubova.

Na skupu u organizaciji Foruma žena SDP-a naveden je i podatak da je na svim svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama od 1920. godine od 312 osvajača medalja iz Hrvatske bilo samo 15 posto žena, odnosno njih 48

‘Sport nije samo sportska priredba, nego i priprema, sâm sportskih događaj i nagrada. U svemu tome nema jednakosti, posebno u nagrađivanju. No dok svijet priznaje razlike i trudi se to promijeniti, u Hrvatskoj se te razlike ni ne priznaju, a kamoli da se o njima govori’, upozorila je Morana Paliković Gruden, predsjednica Komisije za skrb o ženama u sportu Hrvatskog olimpijskog odbora.

Naglasila je i očitu neravnopravnost u upravljačkim strukturama sportskih kolektiva i saveza te navela da Hrvatska danas nema nijednu izbornicu, nijednu predsjednicu nekog saveza, a niti Ženska mreža u sportu, koja postoji, ne funkcionira redovito.