SLIJEPI PROGLEDALI

Zakopava se sjekira između Dinama i Hajduka

12.05.2010 u 18:17

Bionic
Reading

Na marginama nogometnog mainstreama valjaju se vrlo ambiciozne i zanimljive inicijative. Dinamov pomladak u klupskim je trenirkama prošao centrom Splita, a isti događaj u Zagrebu gledat ćemo već sljedećeg vikenda

I put od 20.000 kilometara počinje prvim korakom. Ovaj onemoćali narod, koji sputavaju podjele između crvenih i crnih, te sjevera i juga, polako podiže glavu iz pijeska i suočava se s realnim problemima koji uzrok i posljedice imaju daleko od centra pažnje.

Dok su Jasenovac i Bleiburg i dalje mjesta na kojima se prvenstveno osporava i omalovažava, nogomet je napravio prvi korak unaprijed.

Na omladinskom turniru Sveti Duje u Splitu sastali su se praška Slavia, rimski Lazio, Hajduk i Dinamo. Zagrepčani su osvojili naslov, ali daleko važniji od rezultata bili su usputni događaji u perjanici hrvatskog juga. Zagrepčani su u duelima sa strancima uživali potporu publike, a dan između dvoboja skratili su šetnjom po splitskoj rivi u Dinamovim trenirkama. Incidenata nije bilo jer je tako odlučila splitska Torcida. Jezgra Hajdukovih navijača 'čuvala je leđa' mladim predstavnicima velikih rivala i Dinamova djeca su se u Zagreb vratila prepuna sjajnih uspomena.

Napokon!

Dogodio se kulturološki šok, a Dinamo je spremno prihvatio ruku pomirenja i sprema jednako lijep uzvrat. Tijekom vikenda (u nedjelju u 15.30 i 17.30) kadeti i juniori će na Maksimiru odigrati svoje derbije. Kadeti će u međusobnom ogledu odlučiti o naslovu prvaka, ali i ti će dvoboji imati svoju uvertiru.

Igrači Hajduka i Dinama zajedno će autobusom doći do Trga hrvatskih velikana i nedjelju prijepodne provesti u zajedničkoj šetnji gradom. Prošetat će Jurišićevom ulicom i šetnicom od trga do Glavnog kolodvora, a pridružit će im se i građani koji žele da ovaj suludi nogometni rat prestane.

Hajdukovci će se, nema sumnje, u domove vratiti s novim lijepim uspomenama i, što je još važnije, prepričavat će ih okolini. Ništa se neće promijeniti preko noći, ali neka nove generacije odrastaju bez tereta mržnje.