OČEKUJTE NEOČEKIVANO

Zakon omerte Igora Štimca gura prema klupi Dinama

22.10.2013 u 20:24

Bionic
Reading

Nakon četiri poraza u osam dvoboja Branko Ivanković zaokružio je najlošiju trenersku epizodu u povijesti Dinama. Možda ne rezultatski, iako je i tu u vrhu, ali po dojmu svakako. Trener je ponovno Zoran Mamić, a među navijačima se raspravlja o sljedećem rješenju

Profesor Ivanković na klupi Dinama je postao doktor. I to ekonomije. Tijekom 2008. dva je puta dobio otkaz i oba basnoslovno naplatio unosnim izlaznim nagodbama, a sada je nadmašio i samoga sebe. Za dva mjeseca izuzetno lošeg rada inkasirao je vjerojatno novih 20-ak mjesečnih plaća i neće se žaliti. Dapače, slavit će. Nije napravio upravo ništa, što je vjerojatno do visoke mjere i pretpostavljao kada se vraćao u 'osinje gnijezdo', ali ovako nezainteresirani radnik prevelika je kazna i najgorem poslodavcu.

I dok 'profesor' ispija šampanjac, Dinamo je po drugi puta unutar dva mjeseca doveo istog glavnog trenera. To mora biti nekakav rekord, jedan u nizu olujnog Dinamovog opusa Zdravka Mamića. Usain Bolt ima sreće da se bjelovarski kralj rekorda nije odlučio baviti sprintom, već mešetarenjem.

Tako će Zoran Mamić, predviđa se, voditi Dinamo do kraja jeseni, nakon čega treba uslijediti dugoročno rješenje. Ako je takvo što u Dinamu moguće. Ulica se već valja od smijeha podsjećajući da je Kruno Jurčić opet dostupan i da Ante Čačić i dalje živi blizu stadiona. Ali iz današnje perspektive glavni kandidat za Dinamovu klupu je Igor Štimac.


Najlošiji hrvatski izbornik ikada mogao bi uživati u blagodatima odmora još određeno vrijeme, a očajne reference i taktička nesuvislost, uz decentni dodatak grozno iritantnog garda, ukupno će se prebrisati jednim adutom. Ključnim.

'Prvo ću slušati što drugi pričaju, a onda ću reći što imam', poručio je putem tportala Štimac dan nakon otkaza u Savezu i pristojno upozorio one o kojima zna previše da paze što pričaju. Uspio je jer svi ministri u malobrojnoj hrvatskoj Vladi nisu mu jednom riječju stavili soli na rep i čovjek koji je razlog zašto ovršitelji nisu na vrhu nepopularnosti u Hrvatskoj polako vida rane i sprema se za novi početak u svojoj ambicioznoj nogometnoj karijeri. Ovaj, vjerojatno ne i prvi, temelji na zakonu šutnje.

Na vrhu popisa onih o kojima Igor Štimac zna puno nalazi se njegov vječni suradnik s druge strane barikade Zdravko Mamić, čovjek koji je u Dinamo uveo sustav 'jedan čovjek - jedan glas'. On kaže i glasuje, a ostale ruke se natječu koja će se prva vinuti u zrak. Isključivo njega će se pitati o novom treneru i, bude li Igor zainteresiran na ovaj način trgovati informacijama - voila. Omerta je često vrednija od zlata.

Iz nogometne perspektive najveći je paradoks što bi Branko Ivanković, da prije tjedan dana nije imao angažman, bio najizgledniji kandidat za mjesto hrvatskog izbornika. U hrvatskom nogometu uvijek očekujte neočekivano. I prestanite se čuditi.