POVRATAK LEGENDE

Zajec donio golem val optimizma

25.05.2010 u 08:30

Bionic
Reading

Dinamo je prilično bezbolno riješio tranzicijsko razdoblje između dva trenera i Velimir Zajec je preuzeo kormilo maksimirske svlačionice. Pred njim je sezona velikih očekivanja, ali takva je u Dinamu svaka, a Zajec je na kompleksne situacije navikao

Kao i kada je prije pet godina dolazio Josip Kuže, gotovo da se ne može čuti argument protiv dolaska Velimira Zajeca na poziciju Dinamovog trenera. Forumi i telefonski razgovori ne varaju, plavi navijači su zadovoljni odlukom klupske uprave.

Svi znaju tko je Zajec i hrvatskom Beckenbaueru, kako su mu tepali tijekom igračkih dana, ljudi redom predviđaju uspjeh. Gotovo se i ne spominje dugih pet godina od njegovog posljednjeg trenerskog angažmana, vratila se legenda i tu se stavlja točka.

Još nije isparilo sjećanje na veliki europski uspjeh Zajeca s Croatijom u Ligi prvaka kada je došao kao vatrogasac i u tri kola uzeo sedam bodova. Jedini problem koji se noćas provlačio bio je Zajecov odnos s Mamićem.

Poznato je da je današnji šef poziciju u klubu učvrstio upravo micanjem Zajeca, ali njih dvojica su očito pronašli zajednički interes i ruku pod ruku krenuli u novu epizodu.

Rezultatski pred novim trenerom neće biti nekakvih spektakularnih očekivanja, prvenstveno se očekuje lepršavija igra od one koju smo gledali proljetos. Plasman u Ligu Uefa i obrana hrvatskog naslova bili bi sasvim dovoljni za 'palac gore', a europski korak više svrstao bi ga na prijestolje. Ali, hoće li Zajec smjeti visoko poletjeti?

Nastavi li se otpor navijača prema Mamiću, s kakvim će osjećajima on slušati skandiranja Zajecu? Pitanje je bi li takav, relativno očekivan zaplet, doveo šefa do osjećaja ugroženosti. Zajec je, naime, dulje vremena proveo u klupskim uredima nego u trenirci na klupi. Poznatiji je kao sposoban upravitelj nego kao trener. Mamić to zna bolje od ostalih i u toj činjenici leži najveća opasnost.

No priča svakako ima lijep početak i, tko zna, možda baš ova završi bez uobičajenih autogolova kojima u Dinamu nerijetko očaravaju. Naime, u Dinamu je dulje od dvije sezone bez prekida na klupi zadnji proveo Ćiro Blažević. Bilo je to početkom 80-ih, a danas 54-godišnji Zajec tada je bio mlad igrač.