ISPOVIJEST: Tomislav Zubčić

Zadranin igra u životnoj formi; otkrio nam je zašto ga nije bilo u dresu Hrvatske i što ga ljuti

19.03.2018 u 11:35

Bionic
Reading

Zadranin Tomislav Zubčić ove sezone u dresu njemačkog Telekom Bonna igra svoju najbolju košarku u karijeri, ali u isto vrijeme žali što zbog obaveza u novom klubu nije mogao pomoći hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Za tportal osvrnuo se na neke nepravde koje je doživio kao igrač, a poslao je poruku i svojim Zadranima

Jedan od tužnijih i utučenijih hrvatskih igrača, koji se nisu mogli odazvati pozivu sada već bivšeg izbornika Ivice Skelina, svakako je 28-godišnji Tomislav Zubčić koji sjajno igra u dresu Telekom Baskets Bonna. Nema sumnje kako bi takav visok igrač u reketu, koji ima i odličan šut za tri poena, itekako dobro došao u trenutku kada nismo mogli računati na svoje najbolje igrače, pogotovo one koji igraju u NBA ligi.

Tri poraza u prve četiri utakmice i ružni komentari na njegov račun samo su ga rastužili. No svim tzv. hejterima nekada velika nada Cibone poručuje kako mu je 'kao i svakom sportašu, neizmjerna čast igrati za hrvatsku reprezentaciju'.

'Trenutno igram najbolju sezonu u svojoj dosadašnjoj karijeri. Moji osobni ciljevi, želje i vizije poklopili su se s onima koje je imao moj klub i to je dalo ovakve rezultate. Ponosan sam na svoj dosadašnji ovosezonski uspjeh, kao i uspjeh svoje ekipe', na početku razgovora rekao je za tportal Zubčić koji je na prosjeku od 16 koševa i pet skokova za petoplasiranu momčad njemačke Bundeslige.

Nakon naglog odlaska iz Cedevite početkom 2015., što je bila tzv. odgojna mjera trenera Veljka Mršića, 212 centimetara visoki Zubčić imao je nekoliko izleta širom svijeta. Odlučio se okušati u NBA ligi i kroz razvojnu ligu i momčad Oklahoma City Blue pokušao je pronaći mjesto u sastavu NBA momčadi Oklahoma City Thunder. No nakon što nije uspio doći do ugovora vraća se u Europu i ostavlja solidan dojam u dvije ruske momčadi, poslije čega kratko igra u Turskoj (Trabzonspor), iz koje – točno u vrijeme početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo - odlazi u Njemačku.

Na pitanje je li mu teško palo to što je nekoliko puta bio prekobrojan u reprezentaciji, što je na tako ružan način izbačen iz Cedevite te što je do dolaska u njemački Telekom Baskets Bonn promijenio u kratko vrijeme nekoliko klubova i trenera kaže:

'Vjerujem da svako životno razdoblje, kao i svaka životna odluka, nosi određenu težinu, ali i mnoštvo blagodati. Zahvaljujući svemu tome, danas sam to što jesam i tu gdje jesam. S osmijehom se osvrćem na proteklih nekoliko godina svog života jer je sve upravo onako kako je trebalo biti.'

  • +3
Kvalifikacije za SP u košarci: Hrvatska - Nizozemska Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

No kako bi razjasnio stvari, Zubčić se vraća unazad, kada je dobio poziv hrvatskog izbornika za prva dva ogleda protiv Nizozemske i Italije.

'Da, dobio sam poziv za oba kvalifikacijska ciklusa i iznimno mi je žao što nisam bio u mogućnosti prihvatiti pozive. Oba puta dočekan sam na nož, bilo je pregršt osuda i nerazumijevanja sa svih strana te se upravo zbog toga osjećam dužnim progovoriti otvoreno na tu temu. Prvi poziv stigao je u jednom od teških perioda moje karijere. Naime, ovu sezonu započeo sam u turskom Trabzonsporu, gdje su se stalno nizali problemi koji su na koncu nakon dva mjeseca rezultirali mojim naglim transferom u njemački Telekom Baskets Bonn. Upravo tim transferom Telekom Baskets Bonn mi je omogućio nastavak sezone uz uvjet da se što prije prilagodim na novo okruženje i zaigram u njihovom dresu. Bojim se da bi u tom trenutku prihvaćanje poziva u reprezentaciju istovremeno značilo kraj sezone za mene', u jednom dahu ispričao nam je Zubčić, koji se tako našao u sličnoj situaciji kao igrač Anadolu Efesa Kruno Simon, kojeg klub nije puštao na utakmice reprezentacije.

U te prve dvije utakmice Hrvatska je dva puta poražena, tako da je za sljedeću akciju, koja je bila na rasporedu u njegovu rodnom Zadru, imao veliku želju pomoći. Na koncu nije mogao doći, ali ne samo zbog obaveza u klubu, nego je to bio dogovor njega i izbornika o kojem sada prvi put javno govori:

'Drugi poziv stigao je dva mjeseca kasnije, kada sam se nalazio u zahtjevnom periodu karijere, s obzirom da se od mene kao prvog strijelca ekipe očekivalo mnogo. Pokušavao sam pronaći soluciju koja bi uključivala pripreme s reprezentacijom te da u isto vrijeme to bude prihvatljivo klubu koji me plaća. Nažalost, to jednostavno nije bilo izvodivo jer u tom trenutku imali smo nekoliko ozlijeđenih igrača i pred nama su bili novi izazovi u ligi tako da mi obveze nisu ostavljale mnogo izbora. Moram još reći kako sam iz razgovora sa izbornikom Skelinom zaključio kako postoji dovoljno opcija na mojoj poziciji te da mojom odsutnosti reprezentacija nije na gubitku. U tom sam razgovoru izborniku naglasio kako sam uvijek spreman pomoći kada su u pitanju moji budući nastupi za reprezentaciju', objasnio je Zubčić koji je tijekom razgovora često naglasio kako je 'njegovo da igra, da se trudi, da pokaže želju i volju te da uvijek daje svoj maksimum jer vjeruje kako se to uvijek na kraju isplati'.

U međuvremenu Skelin je napustio klupu reprezentacije i još uvijek se čeka njegov nasljednik. Tko god to bio, Zubčić kaže:

'Spreman sam odgovoriti svakom pozivu ukoliko izbornik bude smatrao moju prisutnost ključnom.'

Osim nekoliko igrača koje klubovi nisu puštali u reprezentaciju – među kojima je i on – neke su spriječile ozljede. No usprkos tome što je Hrvatska bila oslabljena, domaći poraz od Rumunjske doveo nas je u tešku situaciju i plasman na SP sve je dalje…

'Bez obzira na okolnosti, iskreno smatram kako bi bilo veliko razočarenje da se hrvatska reprezentacija ne pojavi na Svjetskom prvenstvu u Kini.'

Za kraj je poslao poruku i nekim ljudima iz hrvatske košarke, koje nije želio imenovati:

'Razočaran sam pojedincima u Hrvatskoj, ponajviše zbog njihovih odluka i krivog načina razmišljanja. Smatram da se u hrvatskoj košarci domaći igrači ne cijene dovoljno te se konstantno gledaju kroz neku negativnu prizmu, za razliku od inozemstva. Razočaran sam odlukama individua koje su dovele do mog odlaska iz hrvatske košarke. No to ne znači da se neću vratiti i svakako povratak doma ostavljam kao otvorenu opciju. Zadar? Iskreno, oduvijek sam želio igrati u mom Zadru, zbog svojih sugrađana, zbog atmosfere i odnosa ljudi prema košarci. Bilo bi lijepo jednoga dana zaigrati u tom dresu, pogotovo zato što sam prve košarkaške korake napravio u Zadru', poručio je Zubčić koji ipak još nije prekrižio želju da zaigra u NBA ligi. Na NBA draftu 2012. kao ukupno 56. izabrali su ga Toronto Raptorsi, a do ljeta 2017. prava na njega imali su Oklahoma City Thunderi. Sada sa statusom slobodnog igrača može pregovarati sa svih 30 momčadi…

'Naravno da još uvijek postoji želja i nadam se da će se ona jednoga dana ostvariti, ali moj fokus je trenutno ovdje gdje sam. Iskustvo treniranja s NBA momčadi Oklahoma City Thunder i igračem kao što je All-Star Russell Westbrook - koji svakom novom utakmicom ispisuje povijest - bila mi je iznimna čast. Kvalitetni suigrači svojim znanjem, iskustvom i sposobnostima pridonose i mom osobnom sazrijevanju i napretku. Zahvalan sam organizaciji OKC Thunder na pruženoj prilici i ukazanom povjerenju.'