DOBRA UDAVAčA

Zadar nema trenera, Aco Petrović nema klub, a već su bili dobitna kombinacija. No, on nije jedini slobodan na tržištu, a jedno ime koje se dosad nije spominjalo je jako zanimljivo. Tko je favorit?

20.10.2021 u 09:17

Bionic
Reading

Aleksandar Aco Petrović nije više trener talijanskog Pesara. Nakon samo jedne pobjede u prva četiri kola tamošnjeg prvenstva bivši izbornik Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Brazila podnio je ostavku

Iskusni hrvatski stručnjak je pojasnio razloge ovakvog svog poteza kojeg je povukao iznenađujuće brzo na samom startu sezone. Kao i uvijek, sa stilom.

'Trener se prvi mora pogledati u ogledalo. Nije mi se svidjelo što sam vidio. Odlučio sam razgovarao s čelnicima kluba i  dati ostavku jer sam glavni odgovorni za stanje u momčadi', poručio je Petrović.

https://publish.twitter.com/?query=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FVLPesaro%2Fstatus%2F1450378480357711872&widget=Tweet

U međuvremenu Zadar je raskinuo suradnju s prvim trenerom Ivanom Perinčićem. Mladi je stručnjak bio projekt kluba s potpisanim ugovorom na tri godine. Ipak, nakon samo devet utakmica, šest poraza (četiri u ABA ligi u četiri odigrana kola) i tri pobjede (sve tri u HT Premijer ligi).

Tako se Zadar nakon korekcije u igračkom kadru, odnosno odlaska Kevona Harrisa i dolaska Pavla Marčinkovića, u ranoj fazi sezone pred sezonu berbe maslina našao u neobranom grožđu.

Na sinoćnoj utakmici domaćeg prvenstva protiv Vrijednosnica Osijek Zadrani su teškom mukom izvukli pobjedu nad Vrijednosnicama Osijek. Dojučerašnji Perinčićev pomoćnik Srđan Helbich preuzeo je ulogu glavnog trenera, kada je zaškripilo oslonio se na mlađe igrače, a posebno kvalitetan odgovor dobio je na centarskoj poziciji od Tomislava Mihaela Buljana.

Vodstvo kluba u to je vrijeme vodila drugu bitku. Pregovori s potencijalnim trenerima. U javnosti se pojavilo nekoliko imena. Prvi su isplivali Ivan Velić i Vladimir Anzulović, koji su također slobodni na tržištu. Spominjao se i Slovenac Gašper Okorn. Zadar je, međutim, u pregovorima najdalje otišao s crnogorskim stručnjakom Petrom Mijovićem koji je raskinuo suradnju s poljskim SLASK Wroclawom.

  • +3
HT Premijer liga, Zadar - Vrijednosnice Osijek, 19.10.2021. Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

U danima velikih valova na tržištu košarkaških trenera bez posla je ostao u Aco Petrović. Zapnu li pregovori Petrović bi mogao biti zanimljivo rješenje. On i Zadar su dobitna kombinacija još iz 2008. kada su Zadrani osvojili naslov prvaka Hrvatske. Letargičnu atmosferu u svlačionici sigurno može podignuti, a svakako bi bio ješka i za navijače. Kako doznajemo, ni Zdravko Radulović - koji je zbog odnosa čelnika kluba prema igračima Zaboka dao otkaz - ne bi imao ništa protiv da preuzme zadarsku klupu. Njegovo igračko i trenersko iskustvo (Bosna, Cibona, Maccabi, Zagreb, Cedevita...) te specifičan temperament i Tornado zanimljiv su spoj. Ali to su sve tek nagađanja...

Biti trener Zadra je, kažu Dalmatinci, uz ono trenersko mjesto u Hajduku, najnezahvalniji posao na svijetu. Unatoč krizi koja trese klub, a ne samo momčad, Zadar je i dalje dobra udavača. Dok se ne uda, momčad će i dalje voditi Helbich. Ono što u treba osigurati to je mir.