NLB LIGA

Zadar i Zagreb poraženi na gostovanjima u Srbiji

07.12.2008 u 14:02

Bionic
Reading

Sveti Nikola ove godine nije bio darežljiv kad su u pitanju hrvatski klubovi u NLB ligi. Prvo je Split na Gripama izgubio od Partizana, a potom su Zagreb i Zadar poraženi na gostovanjima kod FMP-a i Crvene zvezde

Subota nije bila dobra za tri hrvatska kluba koja se natječu u NLB ligi. U popodnevnim satima Split CO je na svom parketu poražen od Partizana sa 60:70, a potom su poraze od srpskih klubova upisali Zagreb i Zadar. Srećom, Cibona svoju utakmicu 11. kola regionalnog košarkaškog natjecanja igra u nedjelju, i to protiv Bosne u Domu Dražena Petrovića.

Zagrebu nije puno nedostajalo za iznenađenje kod FMP-a. Konačni poraz 76:81 rezultat je katastrofalnog skoka 'mrava', pogotovo u obrambenim zadaćama. Srpski košarkaši su, vjerovali ili ne, imali čak više napadačkih skokova u odnosu na ostvarene u obrani (18:14), dok su gosti ubilježili 19 skokova u obrani i jedan jedini u napadu. Ante Tomić, ma kako raspoložen bio, nije mogao igrati sam protiv jake centarske linije FMP-a.

Do ulaska u posljednju četvrtinu 'mravi' su imali prednost od dva koša (65:63), no do kraja susreta nisu izdržali. Toni Dijan je zabio najviše u redovima hrvatskog predstavnika, 16 koševa, Tomić je dodao 15, a dvoznamenkasti su još bili Andrej Štimac (13) i Petar Babić (13). Kod domaćina uvjerljivo najbolji pojedinac bio je Nemanja Protić (28), a preko 20 poena ubacio je i Dragan Labović (21). Predrag Samardžijski dodao je 17 i imao je 9 skokova.

Istovremeno, Zadar je s puno nade doputovao u Beograd, na megdan Crvenoj zvezdi, no ni momčad Ace Petrovića nije se dobro provela. Konačnih minus 10 (79:89) 'crveno-bijeli' ostvarili su u posljednjim minutama utakmice, a dotad su se obje ekipe izmjenjivale u vodstvu. Zadrani su poklekli zbog slabijeg skoka i više izgubljenih lopti. Usto, dosad najraspoloženiji zadarski igrač Jubby Johnson bio je prilično indisponiran, ali i dobro čuvan. Postigao je samo 9 koševa, i to uz katastrofalan šut 2:10, trice 1:8.

S druge strane, Zvezda je dominirala u skoku i postotku šuta, a kad je bilo najvažnije, njezini su igrači bili koncentrirani i od 33. minute posve su prelomili utakmicu. U tim trenucima Zadar je košem Dejana Ivanova poveo 75:70, no do kraja susreta primio je 19, a zabio samo 4 koša, od toga dva s crte slobodnih bacanja. Strijelce Zadra predvodili su Hrvoje Perić (19), Marlon Garnett (14) i Todor Gečevski (11), dok su kod domaćina četiri igrača ubacila dvoznamenkasti broj koševa: Marko Marinović 19, Elmedin Kikanović 18, Lawrence Edward Roberts 11 i Vladimir Štimac 10.