YORKE DIGAO GLAS

'Za crnca je gotovo nemoguće probiti se i postati ugledni nogometni trener!'

21.04.2017 u 11:15

Bionic
Reading

Bivši nogometaš Manchester Uniteda Dwight Yorke otkriva da ga nisu pozvali na niti jedan intervju za posao za koji se prijavio kao trener te smatra da to ima veze s bojom kože...

Napadač reprezentacije Trinidada i Tobaga u karijeri je najljepše trenutke doživio na Old Traffordu, a s Manchester Unitedom osvojio je i Ligu prvaka 1999. godine. No, trenersku karijeru nikako da pokrene, a smatra da je to povezano s bojom kože.

'Ako to nema veze s bojom kože, recite mi s čim ima? Pa mogu me barem pozvati na razgovor za posao,' izjavio je ogorčeni Dwight Yorke za BBC i dodao:

'Nogomet je globalni sport i crni igrači mu doprinose čitav niz godina. Pogledajte Premiership. Gdje su crni treneri? Pogledajte talijansku Seriju A. Ima li crnih trenera? Lista ide i dalje od toga.'

'Ljudi poput mene koji imaju kredibilitet jer su igrali na vrhunskom nivou nogometa, očekuješ da bi mogli dobiti posao ili barem biti pozvani na razgovor, ali mene niti ne zovu. Gledam trenere kako napuštaju svoje poslove, dobivaju otkaze i onda preuzimaju druge klubove. A ja ne mogu dobiti ni razgovor za posao. Mislim da to nije pošteno,' naglašava 45-godišnji bivši igrač.

U Premershipu će se ipak sljedeće sezone nešto promijeniti, jer tamnoputi Chris Hughton ulazi u ligu sa svojim Brightonom.

'Nema sumnje da ravnoteža nije u redu, ali vidim promjene na nivou klupskih akademija. Mislim da svi to žele vidjeti i na nivou seniorskih ekipa i da postoji želja da se situacija promijeni,' smatra pak Hughton.