bez milosti

Xavi je preuzeo Barcelonu i odmah prvog dana podijelio par otkaza; evo tko je sve morao napustiti Nou Camp

09.11.2021 u 06:18

Bionic
Reading

U ponedjeljak je Barcelona i službeno predstavila novog trenera, legendarni Xavi Hernandez preuzeo je momčad s Nou Campa i odmah krenuo raditi reda. Već je prvog dana podijelio nekoliko otkaza, a uskoro će ih biti još

Već desetljećima Barcelona nije bila u ovako lošoj poziciji, barem što se rezultata i stanja u momčadi tiče. O tragičnoj financijskoj situaciji nema ni smisla pričati...

No, navijači se nadaju kako napokon dolaze bolji dani, Ronald Koeman napokon je dobio otkaz, a trenersku poziciju preuzeo je Xavi Hernandez (41). Legendu su u ponedjeljak na Nou Campu navijači dočekali kao spasitelja, Xavi je prvi trener u povijesti Barcelone čije je predstavljanje upriličeno na stadionu, pred više od 25.000 navijača.

'Cilj je pomoći Barceloni da opet mirno plovi, da navijači uživaju, a da momčad pobjeđuje. Zahvalan sam navijačima na naklonosti i nadam se da ću to opravdati titulama. Spreman sam, volim izazove i zato sam došao', rekao je Xavi kojeg su u momčadi dočekali neki njegovi nekadašnji suigrači:

'Prva poruka igračima je da sam tu kako bih im pomogao. Velika je prednost poznavati Busquetsa, Piquea, Albu, Sergija Roberta i Ter Stegena, koji su mi bili suigrači. To je velika stvar. Momčad je dobra, talent je tu, a svojim iskustvom ću pomoći ekipi da dođe do titula. Kad me predsjednik zvao, bio sam sretan. Bio sam odabran. Svatko je dao koliko god je mogao da se ovaj posao realizira. Vidim da navijači imaju iluzije da se sve može preko noći promijeniti, velika su očekivanja i mnogi bi željeli da Barca odmah igra savršeno. To je iluzija...', bio je brutalno iskren Xavi. Svima je jasno da će trebati vremena, a bit će i promjena.

  • +9
Novi trener Barcelone Xavi predstavljen na Nou Campu, 8.11.2021. Izvor: Profimedia / Autor: Xavier Bonilla/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

I baš je sam Xavi odmah krenuo u akciju i pokrenuo promjene koje bi trebale spasiti Barcu od totalne propasti. Već je prvog dana odlučio podijeliti par otkaza, da se zna da je u grad stigao novi 'šerif'. Da, pale su prve dvije 'žrtve' u Xavijevom mandatu.

Za početak je otkaz dobio šef fizioterapeuta Juanjo Brau koji se o zdravlju igrača prve momčadi Barcelone brinuo još od 1997. godine!

No, čini se da Brau posljednje vrijeme baš i nije dobro radio, od početka sezone čak je 15 igrača imalo probleme s ozljedama mišića, a u klubu su uvjereni da je baš on glavni krivac za to. Xavi je samo potvrdio da ga ne želi u svojoj ekipi, a njegovo mjesto zauzet će Carles Nogueira, fizioterapeut koji je sa Xavijem radio Al Saddu.

  • +13
Celta - Barcelona 3:3 (La Liga) Izvor: EPA / Autor: Lavandeira jr

U Barceloni već duže vrijeme nisu zadovoljni ni radom svog medicinskog tima, pa je Xavi odlučio 'počistiti' i taj dio u klubu. Dr. Lluis Til više neće biti šef liječničkog tima, on je već sada bivši, a otkazi su spremni i za još neke od liječnika koji su (loše) radili s ozlijeđenim igračima prve momčadi.

Ulogu glavnog doktora na Nou Campu trebao bi preuzeti dr. Ricard Pruna, liječnik koji je u klubu od 2007. godine i veliki je Xavijev prijatelj. Za početak su i to neke od promjena koje je Xavi pompozno najavio.

'Ovo je najveći klub na svijetu i radit ću puno da opravdam vaša očekivanja. Za Barcelonu nisu prihvatljiviji remiji i porazi, mi moramo pobjeđivati u svim utakmicama. Došao sam spreman, moj DNK nije se promijenio. Mi moramo preuzeti stvari u svoje ruke, imati posjed lopte, stvarati prilike, biti žestoki. Trebat će nam promjene jer pred nama misija da spasimo puno toga što smo izgubili', zaključio je Xavi.