HONDURAS

Wilson Palacios i stari karipski vagabundi

22.05.2010 u 08:35

Bionic
Reading

Nakon pobjede nad susjednim Salvadorom i 2:2 konkurentske Costa Rice s SAD-om, 7,5-milijunski srednjoamerički Honduras pretvorio se u državu-karneval: prvi put od 1982. Los Catrachos su ponovno na planetarnoj smotri!

Ovoga puta, hvala nebesima, nije došlo do rata kao prije 41 godinu, kada su navijački neredi tijekom kvalifikacijskog pripetavanja Hondurasa i Salvadora dolili ulje na vatru političke krize te isprovocirali četverodnevni rat u kojem je poginulo preko 2.000 ljudi, uz stotine tisuća raseljenih.

Sve u svemu, ovoj momčadi neće nedostajati motiva. Pogotovo idolu nacije Wilsonu Palaciosu, nesuđenom Zvezdašu koji je jednom u Hondurasu skoro srušio Olimpijin stadion kada je u utakmici, odlučujućoj za naslov prvaka, kod 2:2 zabio gol s centra igrališta.

Snažan i borben, a tehnički besprijekoran, srednji veznjak se nakon neuspjelog transfera u Crvenu Zvezdu i Monaco ipak probio na europsku scenu preko Birmingham Cityja, i eto ga već uz bok vršnjacima Kranjčaru i Modriću u Tottenhamu. Šuška se i o interesu Real Madrida... Svjetsko priznanje svoje nogometne vrijednosti Wilson je zasluživao u teškim danima, nakon što mu je lani honduraška banda otela i ubila brata Edwina.

Talenata u Hondurasu ne fali, ali reprezentativne zvijezde što se smucaju po Italiji već su dugo 30-godišnjaci: David Souazo, legenda Cagliarija, ili specijalac za slobodnjake Julio Cesar de Leon, zvani Rambo: momci mijenjaju klubove kao čarape: potonji ih je od 2001. do danas promijenio čak devet (većinu kroz posudbe), a Amado Guevara čak 13 na tri kontinenta! No ni on nije najveći vagabund među Hondurašanima. Stari Carlos Pavon, junak proteklih kvalifikacija, u 18 godina dugoj karijeri igrao je za okruglih 20 klubova!

PROGNOZA: Honduras je po nekima jedna od skrivenih tajni latinoameričkog loptanja. Probili su magičnu opnu CONCACAF-ovih kvalifikacija na kojima su nekoliko puta izvisili u presudnom trenutku, iako su prethodno svrstavani favorite. No sada imaju darovitog kolumbijskog trenera Ruedu, koji je s kolumbijskim mladim reprezentacijama bio u svjetskom vrhu. Palacios će se pobrinuti da ne budu topovska hrana, ali skupinu će proći samo ako isti Španjolcima zabije gol s centra ili nešto slično.