VN VELIKE BRITANIJE

Webber kaznio Alonsovo kockanje

08.07.2012 u 16:20

Bionic
Reading

Australski pilot Red Bull Racinga Mark Webber došao je do druge pobjede ove sezone na devetoj od 20 postaja Svjetskog prvenstva u Formuli 1, Velike nagrade Velike Britanije u Silverstoneu

Protivno svim očekivanjima, kompletno suhoj utrci, 36-godišnji je Australac četiri kruga prije kraja utrke prestigao Ferrarijeva Španjolca Fernanda Alonsa, kojeg je pratio od starta utrke pa svih idućih 48 krugova.

Alonsovo kockanje s mekom komponentom guma, koje je odabrao pri posljednjoj izmjeni, kada je imao golemih šest sekundi prednosti pred Australcem, pokazalo se pogrešnom odlukom jer ga je Webber na svojim tvrdim gumama elegantno sustigao a potom i pretekao.

Bila je to njegova duga silverstonska pobjeda u trima posljednjim godinama, te deveta ukupno u karijeri. Samo on i Alonso, koji u ukupnom poretku ima 13 bodova prednosti (129-116) pred njim na prvom mjestu, ove su sezone slavili po dva puta.

Na trećem je mjestu utrku završio drugi Red Bullov vozač Sebastian Vettel, aktualni dvostruki svjetski prvak. Felipe Massa u Ferrariju je ostvario rezultat sezone završivši na četvrtom mjestu ispred dvojice Lotusa, Kimija Räikkönena i Romaina Grosjeana. Treći najbrži vozač iz kvalifikacija, iskusni Nijemac Michael Schumacher, u svom je Mercedesu završio sedmi.

Razočaranje su domaćoj publici priredili njihovi sunarodnjaci u McLarenima: Lewis Hamilton zauzeo je osmo, a Jenson Button tek deseto mjesto.

Iduća se, deseta utrka sezone, vozi za dva tjedna u Hockenheimu za Veliku nagradu Njemačke.

Formula 1, VN Velike Britanije:

1. Webber (Aus / Red Bull)
2. Alonso (Špa / Ferrari) +3.0 sekunde
3. Vettel (Aut / Red Bull) +4.8
4. Massa (Bra / Ferrari) +9.5
5. Räikkönen (Fin / Lotus) +10.3
6. Grosjean (Fra / Lotus) +17.1
7. Schumacher (Njem / Mercedes GP) +29.1
8. Hamilton (VB / McLaren) +36.4

Ukupni redoslijed:

1. Alonso (Špa / Ferrari) 129 bodova
2. Webber (Aus / Red Bull) 116
3. Vettel (Aut / Red Bull) 100
4. Hamilton (VBr / McLaren) 92
5. Räikkönen (Fin / Lotus) 83...