TA DIVNA SPLITSKA NOĆ

Vukušić u 96. minuti nokautirao Anderlecht!

30.09.2010 u 20:47

Bionic
Reading

Hajduk je u Splitu dočekao Anderlecht i u posljednjoj sekundi golom Ante Vukušića do 1:0 srušio belgijskog velikana. Utakmica za pamćenje, iako kvalitetom nije bila pretjerano pamtljiva

Pune tribine, lijepa koreografija, fanatična podrška… Torcida na stadionu nije razočarala. Hajduk je imao priželjkivani ambijent iz snova, međutim gosti iz Bruxellesa nisu ostali impresionirani mediteranskim ugođajem. Čvrsto su zatvorili prilaze svom vrataru i prijetili istrčavanjima u kontraudare.

Hajduk nije upao u mišolovku i nije bezglavo jurio, ali ta taktička logičnost rezultirala je utakmicom koju zbog kvalitete neće nitko pamtiti. Najveću opasnost pred Subašićem Anderlecht je pripremio u 19. minuti, ali je splitski golman hrabrim skokom nekako uspio obraniti udarac iz blizine najboljeg gosta večeras, Marokanca Boussoufe.

Hajduk je strpljivo čekao, a prva od dviju velikih prilika Ante Vukušića, do samog kraja tragične figure splitskog spektakla, došla je na isteku prvog dijela. Sharbini (Anas, naravno; brat ponovno nije igrao) sjajno je ubacio vanjskom, ali Vukušić se nije uspio dobro postaviti na skok i udarac glavom je nekontrolirano otišao kraj vratnice.

Hajduk je u drugom poluvremenu ostavio bolji dojam, no prilike su i dalje bile izuzetna rijetkost. Razigrao se i Ibričić, a u 58. minuti Sharbini idealno upošljava Strinića koji pred Protom točno pogađa Vukušića. Najbolji strijelac bijelih ove sezone krivo je postavio nogu i lopta je umjesto u praznu mrežu otišla u nepovrat. Ruke su već bile u zraku, teško je bilo povjerovati da se mreža nije zatresla.

Ibričić je dva puta relativno opasno prijetio iz slobodnih udaraca, ali gol je bio ipak za nijansu premali. U idućih pola sata, sve do sučeve nadoknade, najviše je posla imao Uefin delegat kojega su dvjema velikim bakljadama 'upregnuli' Hajdukovi navijači. Jednom je dvoboj zbog dimne zavjese i prekinut, nema sumnje da će Uefa sve to masno naplatiti.

I onda je sijevnula zadnja Hajdukova ofenziva. U 92. Proto je sjajno obranio dobar Ljubičićev udarac, a nakon kornera Maloča nije uspio iz peterca loptu preusmjeriti u mrežu. Zbog bakljade je dvoboj produljen pet minuta, i taman kada je istekla i ta zadnja minuta, Vukušić je osvanuo sam pred Protom i mirno pogodio za pobjedu koja je stadion bacila u delirij. Poljud očito nema problema sa statikom, inače bi se doslovno srušio.

Pred Splićanima su dva dvoboja protiv Zenita iz Sankt Peterburga, a ova tri boda odškrinula su vrata europskog proljeća. Kakva divna splitska večer. Uvertira u jednaku takvu noć.