je li trebao igrati?

Vujović već jednom zaratio s Červarom oko Duvnjaka, a sada je ponovio isto

13.01.2018 u 17:40

Bionic
Reading

Hrvatski su rukometaši na impresivan način i pobjedom od deset razlike (32.22) protiv Srbije otovorili nastup na Euru. Nažalost, pobjeda je ostala u sjeni ozljede Domagoja Duvnjaka, jednog od ponajboljih igrača svijeta

Pobjedom 32.22 nas Srbijom Hrvatska je dodatno podigla euforiju u Splitu ali i ostatku 'Lijepe naše'. Naravno, kao dio ovog rukometnog svijeta zanimljiv sugovornik je i Veselin Vujović, legendarni rukometni stručnjak, koji trenutno vodi reprezentaciju Slovenije.

  • +5
Domagoj Duvnjak, ozljeda na utakmici Hrvatska - Srbija Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

I spremno je dao intervju za RTL.

Hrvatska će imati problema protiv skandinavskih reprezentacija (slijede Island i Švedska, u drugom krugu Norveška) ne podigne li formu i način igranja, naglašava Vujović, koji Duvnjakovu ulogu nakon sinoćnje ozljede vidi vrlo ograničenom, iako su prve liječničke informacije ohrabrujuće. Cindrić i Karačić će u svakom slučaju morati povući, ali oni nisu kao Dule, jer teško probijaju fizički jaku i agresivnu obranu, samo za naš portal kazao je izbornik Slovenije.

Kako je Vujović vidio veliku hrvatsku pobjedu i potencijalno još veći šok zbog Duvnjaka?

'Svi smo pod tim dojmom ozljede Duvnjaka. Pitanje je koliko će dalje pridonositi hrvatskoj ekipi na turniru. Prevelika presija na obje ekipe, samo se gledalo na tu utakmicu, kao da ostale ne postoje. Nekako se to završilo, najvažnije da su Splićani pokazali veličinu, poštovali su sportaše, korektno su se ponijeli prema srpskim rukometašima. Ali i rukometaši na terenu su zaslužni, jer su oni bili korektni između sebe.

Evidentno je da je Hrvatska u ovom trenutku puno jača reprezentacija. Možda ne pojedinačno, ali kao kolektiv su dosta jači, zato su ih uvjerljivo svladali. Mislim da ih u ove dvije utakmice čeka lakši posao, iako su Island i Švedska jači od Srbije, ali skinuli su pritisak sa sebe'.

  • +19
Rukometni Euro 2018., Hrvatska - Srbija Izvor: Reuters / Autor: MARKO DJURICA

Je li Lino Červar pogriješio?

'U par trenutaka Lino je napravio stvarno dobre poteze, promjenom obrane, rotacijom igrača u napadu kada je Srbija postala agresivna. Da se Duvnjak nije ozlijedio svi bi rekli da je u pravu jer mu je dao minutažu koja mu je potrebna za samopouzdanje. Sada kada se ozlijedio svi će reći zašto ga je ostavio u igri kad su već skoro vodili deset razlike.

Duvnjak nije bio dobro oporavljen. Znao sam da postoji opasnost na ovom prvenstvu ode dolje po pitanju forme. Jer nakon duge pauze si obično raspoložen, željan, sve ti ide za rukom i onda se dogodi period krize. Nisam mislio da se može ozlijediti, ali Hrvatska je jak sastav, domaćin ima na toj poziciji nekoliko igrača, makar oni nisu kao Duvnjak', objasnio je Vujović,a mi podsjećamo na Vujovićeve riječi - kako on Duvnjaka ne bi vodio na Euro da nije spreman. Izjavio je to prije nešto više od dva mjeseca.

Jesu li hrvatski rukometaši dovoljno moćni da nadomjeste Duvnjaka ako ne bude spreman? Ili da nadomjeste bilo koga drugoga u slučaju neke nove ozljede?

'Mislim da će Duvnjak, ako ne bude spreman, faliti i u obrani i u napadu. Cindrić i Karačić mogu napadati protiv nekih reprezentacija, koje fizički nisu tako jako i koje ne igraju tako jaku obranu. Pokazali su protiv Slovenije u prijateljskim utakmicama da nisu najbolje rješenje protiv igrača kao što ih mi imamo, koji imaju dva metra, koji su jaki. U jednoj utakmici da, ali tijekom osam njih oni će se istrošiti. Červar mora naći još nekog, može to biti Mamić ili Mandalinić, jer mora napraviti rotaciju jer Cindrić i Karačić neće moći izdržati'.

  • +10
Euro 2018., Hrvatska - Srbija, hrvatski navijači Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Tko će prema Vujoviću iskočiti u ovom maratonu od osam iznimno kompleksnih i teških utakmica?

'Sve reprezentacije koje imaju dobar roster s fizički spremnim igračima mogu iskočiti. Svi oni koji lagano prilaze svakoj utakmici. Jedan dan ćeš dobiti na kvalitetu, drugi dan na fizičku pripremu, treći na motivaciju, četvrti na individualnu kvalitetu par igrača koji su taj dan pravi. Ne možeš istim šablonom doći do kraja. To je evidentno. Tko bude svjestan toga, uz neke ostale faktore, taj će otići do zlata. Jer nekad ti se dogodi loš dan kad bi bilo bolje ostati u hotelu, ali i to moraš preživjeti'.

Francuzi +1 protiv Norveške, hoće li rasti u formi, odnosno jesu li ju tempirali za ključne utakmice?

'Francuska se provukla uz puno sreće, Norveška je igrala puno bolje. Ali znajući iskustva iz nekih drugih prvenstava i iz drugih sportova, svi ti favoriti koji se provuku na početku na kraju budu najsigurniji. Sjetimo se samo Danske na Olimpijskim igrama, Talijana u nogometu, Hrvatske 2003. Francuska sve dok je Nikola Karabatić na terenu je ozbiljna reprezentacija'.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.