SEOBA SCOUSERA

Vrućeg Jelavića čeka novi golman Liverpoola

12.04.2012 u 22:00

Bionic
Reading

U subotu (13.30) će na stadionu Wembley Everton i Liverpool odmjeriti snage u polufinalu FA kupa

Nikica Jelavić je proglašen najboljim igračem četvrtfinala engleskog kupa i njegov trener David Moyes zna što je dobio u robusnom Hrvatu.

'Agresivan je, pravi centarfor. Taj profil sam tražio i Nikica se potpuno uklapa u moje planove. Njegovim dolaskom cijela momčad je shvatila da ćemo sada lakše zabijati i jasno je da nam je on jedan od najjačih aduta u borbi za finale', kaže Moyes uoči Liverpoola.

Jelavić je u zadnja četiri dvoboja zabio četiri gola i svoj drugi Merseyside derbi čeka u punoj spremi. Igrat će se u Londonu, ali metropola će odzvanjati tvrdim naglaskom Scousera sa sjevera. S druge strane, Liverpool ima ozbiljnih problema s vratarima.

Pepe Reina
isključen je protiv Newcastlea i Everton će mu biti treća, posljednja, utakmica suspenzije, dok je rezervna opcija Doni isključen u utorak u Blackburnu i neće moći nastupiti samo protiv Evertona. Liverpool se žalio, ali bezuspješno.

Na brzinu je s posudbe iz Hulla vraćen Mađar Peter Gulacsi, ali on se tek oporavio od teške ozljede i tako je jedina ozbiljna opcija ostao Brad Jones, Australac koji je upravo protiv Blackburna upisao prvi nastup sezone i otvorio ga spektakularno. U prvom dodiru je obranio penal Yakubuu i ponosno podigao ruke prema nebu. Prema petogodišnjem sinčiću Luci koji je prošlog studenog preminuo od leukemije.

Ipak, pola sata kasnije je vrlo nespretnom serijom poteza doveo do novog penala koji je Yakubu pretvorio u izjednačenje. Liverpool je (golom Carrolla) na kraju slavio, ali Jamie Carragher je realan.

'Nedostatak Reine očito je velik hendikep, ali moramo se snaći i zaželjeti sreću Bradu,' kaže najiskusniji igrač 'redsa'.

Ove sezone Liverpool ima dvije međusobne ligaške pobjede, a posljednji put u FA kupu susjedi iz Liverpoola našli su se prije tri godine. U infarktnom uzvratu pobjedu Evertonu u 118. minuti donio je tada 18-godišnji Jack Rodwell, danas povremeni engleski reprezentativac. Ukupno je Liverpool uspješniji, od 217 dvoboja u svim natjecanjima crveni su slavili 87 puta, a plavi 66. Ukupna gol razlika je 300:249, Jelavić ima priliku upisati i statistički detaljčić i tako započeti svoju priču u jednom od najslavnijih derbija nogometnog svijeta. U porazu 0:3 na Goodisonu prije mjesec dana je igrao pola sata, ali danas je puno spremniji i opasniji.

Jones i njegov emotivni trenutak protiv Blackburna
Jelavić je u repasažu protiv Sunderlanda u četvrtfinalu kupa bio najbolji igrač Evertona