ŽRTAVA SVE VIŠE

Vratar se bori za život, Togo pobjegao iz Angole

09.01.2010 u 13:00

Bionic
Reading

Šokantne vijesti stižu s afričkog kontinenta. Naime, još uvijek se broje žrtve terorističkog napada u Angoli, u kojem je zasad poginulo najmanje troje ljudi. Odmah nakon napada preminuo je vozač autobusa, a kasnije su ozljedama podlegli pomoćni trener Abalo Amelete i glasnogovornik reprezentacije Toga Stan Ocloo. Iako su francuski mediji javljali da je preminuo i vratar Kodjovi Obilale, goal.com prenosi da se on nalazi u Južnoj Africi i da je na operacijskom stolu

Nogometaši Toga odustali su od natjecaja na Afričkom kupu nacija koji u nedjelju započinje u Angoli nakon oružanog napada na autobus s igračima u kojem su poginule tri osobe, a dva su nogometaša ranjena. U napadu su ranjeni branič Serge Akakpo, član rumunjskoga Vasluia i pričuvni vratar Kodjovi Obilale iz francuskog kluba GSI Pontivya. Prema informacijama koje je prenio L'Equipe, Obilale je preminuo, ali je kasnije stigla vijest, a koju prenosi goal.com, da je teško ozlijeđeni golman nogometne reorezentacije Toga na operaciji u Johannesburgu, u Južnoafričkoj Republici. Potvrđeno je da je Obilale u subotu poslijepodne, oko 15 sati po srednjoeuropskom vremenu, helikopterom dopremljen u privatnu johanesburšku bolnicu Milpark, čiji se traumatološki odjel smatra najkvalitetnijim na kontinentu. Poznato je da je Obilale ranjen u donji dio leđa te da će tijekom večeri ili noći biti podvrgnut operativnom zahvatu.

'U potpunosti je priseban. Razumije gdje je i što se dogodilo', izjavio je glasnogovornik bolnice u razgovoru za Goal.com


Togoanci su se službeno povukli nakon konzultacija sa svojom vladom, a odluku je priopćio glasnogovornik vlade Pascal Bodjona.

'Ne možemo igrati nogomet dok se naši igrači bore za život u bolnici. Nogometaši su u stanju šoka i pod tim uvjetima naš nastup nema smisla te smo momčad pozvali da se vrati u domovinu', potvrdio je Bodjona.

'Došli smo igrati nogomet, ali nakon svega ni meni ni mojim suigračima više se ne ostaje na turniru. Gledali smo smrti u oči, a sada se samo želimo vratiti obiteljima. Nakon preživljenog napada nitko ne može spavati. Bez obzira na to što je ovo najvažnije natjecanje u Africi, momčad je odlučila - odlazimo jer nitko od nas nije spreman riskirati život', rekao je kapetan momčadi Emmanuel Adebayor.

Togo je u ponedjeljak trebao igrati u skupini B u Cabindi s Ganom, a sada je neizvjesno što će organizatori učiniti glede regularnosti natjecanja.

Da apsurd bude još veći, čelnici Afričkog nogometnog saveza tvrde da su reprezentacijama poslali naputak prema kojem su reprezentacije trebale u Angolu stići zrakoplovom. Čak su sada za situaciju krivi čelnici togoanskog saveza jer član organizacijskog odbora kontinentalne nogometne smotre u Angoli (COCAN) Virgilio Santos tvrdi:

'Pravila su bila jasna: nijedna reprezentacija ne dolazi cestovnim prijevozom. I oni su trebali putovati zrakoplovom, ne znam zašto su ignorirali upozorenje.'

Iz Toga, naravno, suprotne tvrdnje. Togoanci su bijesni i na Afrički nogometni savez koji im je savjetovao autobus kao prijevozno sredstvo na putu prema Angoli. Sve ostale momčadi su u Angolu doputovale zrakoplovom, a Togoanci su napadnuti kada su prešli granicu Angole i DR Konga.