posljednji ruski car

Vladimir Putin upropastio je spektakularnu oproštajnu borbu legendarnog Fedora Emelianenka na moskovskom Crvenom trgu

15.03.2022 u 11:42

Bionic
Reading

Rus Fedor Emelianenko (45) jedan je od najboljih MMA boraca svih vremena, a nedavno je objavio kako će se ove godine definitivno umiroviti. Dugogodišnji ljubimac ruskog predsjednika Vladimira Putina planirao je spektakularnu oproštajnu borbu na moskovskom Crvenom trgu, ali ta mu se želja sad sigurno neće ostvariti

Jedan od najboljih MMA boraca svih vremena, Rus Fedor Emelianenko (45), odlučio je privesti kraju karijeru koja uz jedan kraći prekid traje još od 2000. godine. Tako će nakon pune 22 godine legenda borilačkih sportova objesiti rukavice o klin.

Fedor se trenutno bori u Bellatoru, posljednju je borbu imao u listopadu 2021. godine kada je nokautirao Tima Johnsona, a za 2022. godinu je pripremao spektakl za kraj.

Želio se 'posljednji ruski car' oprostiti sa stilom, borbom u lipnju na velikoj priredbi koja se trebala održati na moskovskom Crvenom trgu. Kakav bi to spektakl bio!

No, sad je jasno da od tog veličanstvenog oproštaja neće biti ništa. Barem ne na Crvenom trgu. Razlog je više nego jasan, ruska agresija na Ukrajinu koju je poveo veliki obožavatelj Fedora Emelianenka, ruski predsjednik Vladimir Putin.

Da, baš je Putin upropastio oproštaj svog ljubimca čije je borbe godinama zdušno pratio, a sam Fedor nije skrivao fascinaciju likom i djelom svog predsjednika. Koji ga je sad 'izdao'...

  • +7
Fedor Emelianenko i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: VLADIMIR RODIONOV / AFP / Profimedia

'Oproštajna borba na Crvenom trgu je definitivno otpala', potvrdio je prvi čovjek organizacije Bellator, Scott Coker i dodao:

'Nećemo tamo napraviti oproštajnu borbu Fedora zbog očiglednih razloga. Tražit ćemo neku drugu lokaciju. Planirali smo veliki spektakl u Moskvi. Dobili smo dozvolu za nastup na Crvenom trgu i to je trebao biti veliki oproštaj za najboljeg svih vremena. Sad moramo naći nešto drugo, novu takvu lokaciju jer on to zaslužuje. No još ne znamo gdje.'

Nije nevažno istaknuti da je Fedor rođen u Ukrajini, i to u regiji Lugansk, gdje su se posljednjih osam godina vodile žestoke borbe Ukrajinaca i ruskih separatista koje je podržavala 'matica' Rusija. Fedorova se obitelj kad je on imao dvije godine preselila u Rusiju, a on je 2014. godine kritizirao ukrajinske vlasti zbog rata s ruskim separatistima.

Podsjetimo, Fedor Emelianenko je u karijeri odradio 47 MMA mečeva, 40 puta je slavio, šest puta izgubio, a jedan je meč završio bez pobjednika.

Posebno se pamte njegove godine u Prideu gdje se 2005. borio protiv Mirka Cro Copa Filipovića. U borbi za teškašku titulu Cro Cop je poprilično 'preuredio' Rusa nakon što mu je već u prvoj rundi slomio nos. No, na kraju je jednoglasnom sudačkom odlukom ipak slavio Fedor, a ta je borba proglašena za jednu od najboljih svih vremena.