Dončić ga uništio

Vlade Divac napokon priznao grešku o kojoj bruji cijeli svijet, ali ipak nije izdržao i svašta je izgovorio; je li uopće svjestan svojih postupaka?

17.08.2020 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon što je Vlade Divac podnio ostavku s pozicije glavnog menadžera NBA momčadi Sacramento Kingsa ne stišavaju se kritike na njegov račun zbog nekih loših odluka koje je donio

Na mjestu glavnog menadžera 52-godišnji Vlade Divac bio je od 2015. godine, a vlasnik kluba –indijski milijarder Vivek Ranadive –imao je u njega veliko povjerenje pa mu je tako u travnju 2019. ponudio produljenje ugovora na još četiri godine.

No, nakon još jedne loše sezone te činjenice da 21-godišnji Slovenac Luka Dončića, kojeg su 2018. namjerno propustili izabrati na NBA draftu (imali su ga kao 2. pick!), briljira i igra senzacionalno – Divac je preko noći napustio klub. Uz Divca je ostavku podnio i njegov pomoćnik Predrag Stojaković.

'Ovo je bila teška odluka, ali vjerujemo da je ovo najbolji put prema naprijed dok radimo na stvaranju pobjedničke momčadi koju naši odani navijači zaslužuju', izjavio je vlasnik Kingsa Ranadive.

Tako je klub ostao bez dvije igračke legende koje su svojim hazarderskim potezima klub iz Kalifornije dovele u probleme.

Divac se i prije očitovao o tome zašto je na NBA draftu dao pristanak da se izabere krilni-centar s Duke sveučilišta Marvin Bagley III iako je baš sve znao o Luki Dončiću koji je igrao važnu ulogu u osvajaju titule prvaka Europe sa Slovenijom te godinu kasnije s Real Madridom (Euroliga).

'To je bila moja odluka. I dalje vjerujem da je Marvin veliki potencijal, ali trebalo mi je više vremena da to dokažem. Siguran sam da će svima dokazati da nisu u pravu. Međutim, u ovoj ligi morate odmah da budete odlični. Ljudi nemaju strpljenja i pomirio sam se s tim', kazao je Divac koji je tom izjavom na jedan način samog sebe 'pokopao' jer očito ne želi priznati kako je Dončić košarkaš kakav se rađa jednom u 50 godina. Amerikanci već sada Dončića smatraju jednom od najboljih u ligi, a i kandidat je za najboljeg igrača (MVP). Pametnome dovoljno…

No, ako se malo analiziraju svi izbori na NBA draftu od kada je Divac bio glavni menadžer Sacramento Kingsa osim Dončića bilo je tu još krivih procjena njegovih skupo plaćenih skauta. Naravno, bilo je i jako dobrih odluka, a ako se malo poigramo analize uz malo sreće i hrabrosti Sacramento Kingsi su ove sezone, zahvaljujući visokim pozicijama, mogli imati nekoliko All-Star igrača kao što su Luka Dončić (Dallas), Donovan Mitchell (Utah), Devin Booker (Phoenix) ili Myles Turner (Indiana), Pascal Siakam (Toronto) što bi uz igrače koje su ranije doveli svakako bilo puno bolje. Uz to je mogao i bolje trgovati s pickovima koje su imali, ali to je sada prošlost, a na pitanje je li uopće svjestan svojih postupaka vjerojatno nikada nećemo dobiti odgovor.

Kada je izabrao 220 cm visokog Grka Georgiosa Papagiannisa sve je uvjeravao kako se radi o vrhunskom potencijalu, a isti igrač teško se snalazi danas u Euroligi. A mogli su recimo izabrati Pascala Siakama s kojim bi dobili širinu...

Dodajmo tome kako je bilo i lutanja s trenerima, a velik promašaj za Divca i suradnike je zakašnjela reakcija kada su se rješavali All-Star centra DeMarcusa Cousinsa koji je igrao u životnoj formi. Za njega su mogli dobiti puno više od onoga što im je ne kraju ponudila momčad New Orleansa. Naime, prije velike razmjene u kojoj nisu najbolje prošli nudio im se Boston ozbiljnom ponudom s nekoliko igrača i budućih pickova... Navodno je Divac to odbio.

Izbori na NBA draftu od 2015. i igrači koje su propustili pod Divcem

  • 2015. godina
  • Sacramento izabrao: Willie Cauley-Stein (6. pick)
  • Sacramento ih propustio: Myles Turner (Indiana, 11. pick) ili Devin Booker (Phoenix, 13. pick)
  • 2016. godina
  • Sacramento izabrao: Georgios Papagiannis (13. pick)
  • Sacramento ih propustio: Pascal Siakam (Toronto 27. pick) ili Dejounte Murray (San Antonio 29. pick)
  • 2017. godina
  • Sacramento izabrao: De'Aaron Fox (5. pick)
  • Sacramento ih propustio: Donovan Mitchell (Denver 13. pick)
  • 2018. godina
  • Sacramento izabrao: Marvin Bagley III (2. pick)
  • Sacramento ih propustio: Luka Dončić (Atlanta 3. pick ) ili Trae Young (Dallas 5. pick)