OD NEDJELJE U MIROVINI

Vjerovali ili ne: Higuita (ipak) odlazi

18.01.2010 u 19:45

Bionic
Reading

Možda Kolumbija i nije napravila ništa u svijetu nogometa dok je za nju branio, no Higuita je ipak obilježio svjetski nogomet i svoju zemlju proslavio driblinzima, 'škorpionima' i sličnim ludorijama na najvećim svjetskim natjecanjima

Rene Higuita odlazi u mirovinu! S navršene 43 godine vjerojatno najpoznatiji golman današnjice odlučio je u nedjelju reći zbogom aktivnom nogometu i posvetiti se hobijima. Ako ih uopće ima.

Kolumbijski vratar proslavio se među ostalim i obranom nazvanom 'škorpion', točnije obranom petama nakon što se bacio doslovce na glavu prilikom šuta suparničkog napadača, a izveo je to na Svjetskom prvenstvu 1990. godine kad je spriječio pogodak Jamiea Redknappa, no i bezuspješnim driblingom Rogera Mille na istom SP-u u Italiji. Ipak, Higuita je unatoč nepodopštinama, čudnom načinu života i još čudnijem ponašanju među vratnicama, bio i ostao istinska legenda reprezentacije i svih klubova u kojima je igrao.

A klubova je bilo: započeo je u domaćem Milionairasu 1985, nastavio u Atletico Nacionalu, zatim 1992. stigao na jednogodišnji izlet u Europu, u Real Valladolid, a potom se vratio u Južnu Ameriku. Sada je član Guaros de Lare, a na svoju oproštajku na stadion Atanasio Girardot u Medellinu pozvao je predstavnike svih klubova u čijim je dresovima nastupao. Taj izvrsni golman s još boljim sposobnostima izvođenja slobodnih udaraca - u karijeri je zabio 53 pogotka - možda će i na svom oproštaju imati priliku iskazati barem dio onoga čime je uveseljavao ljubitelje nogometa tijekom 25 godina karijere.