Iz Rusije s ljubavlju

[VIDEO] Tportalov novinar vozio se s najvatrenijim navijačima i kupao u Baltiku, u ludoj avanturi koju neće zaboraviti

Bionic
Reading

Bio je ovo tjedan prvih avantura, upoznavanja mnoštva navijača koji su do Rusije stigli iz svih dijelova Europe; tjedan jednog gubljenja i pronalaženja opreme; ukratko - tjedan uzbuđenja, ludih trenutaka i veselja koje se umnožilo kad je na ulicama Kalinjingrada počelo slavlje zbog pobjede Vatrenih.

Iza nas je prvi tjedan u Rusiji, tjedan vožnje od hrvatske metropole, kroz tri države, sve do Kalinjingrada; tjedan prvih avantura, upoznavanja mnoštva navijača koji su do Rusije stigli iz svih dijelova Europe; tjedan jednog gubljenja i pronalaženja opreme; ukratko - tjedan uzbuđenja, ludih trenutaka i veselja koje se umnožilo kad je na ulicama Kalinjingrada počelo slavlje zbog pobjede Vatrenih.

Za one koji ne znaju naša avantura počela je u četvrtak rano ujutro. Za volanom udobnog Carwizovog automobila našao sam se već oko pet ujutro te u pratnji kolega krenuo preko Slovenije, Češke, Poljske, sve do Rusije. Cijelim putem snimali smo i slali snimke (zahvaljujući dobrom internetu), kako bi onima koji dolaze u Rusiju, pokazali stanje na cestama - gužve i uvjete za vožnju.

Video je snimljen Samsung Galaxy S 9 plus smartphoneom Izvor: tportal.hr / Autor: Silvijo Škrlec

Sve do ruske granice na veći zastoj nismo naišli, naša pozornost bila je usmjerena na vožnju i zanimljive plakate uz cestu - u Češkoj je primjerice, svakih nekoliko kilometara uz cestu stajala velika zastava, bez dodatnih objašnjenja... Zanimljivo. Mi smo to interpretirali kao izraz tuge jer njihova repka ove godine nije nastupila na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Po putu smo uživali u zelenom krajoliku i naravno, Domaćici, a onda je stigla prva prepreka - granica. Pozicionirali smo se u koloni i tamo ostali puna dva sata. Nasreću, ispred i iza nas, od ukupno dvadesetak automobila, deset je bilo 'odjeveno' u kockice. S hrvatskim navijačima bilo je lakše kratiti vrijeme i razbijati nervozu jer Rusi su rigorozni i pregledaju svaki milimetar automobila, prtljage, svega. Najzanimljiviji među njima bili su dečki koji su kroz Kalinjingrad razvukli devedesetmetarsku hrvatsku zastavu i tako ušli u povijest. Upoznajte ih u našem videu.

Video je snimljen Samsung Galaxy S 9 plus smartphoneom Izvor: tportal.hr / Autor: Silvijo Škrlec

Kad smo konačno ušli u Rusiju nastavili smo dalje i na nekih 40-tak kilometara od Kalinjingrada pronašli Zelenogorsk, turističko mjesto i izletište, poznato po plaži koja je prva u Rusiji dobila plavu zastavu. Bilo nam je zanimljivo vidjeti da su, i tad kada je temperatura zraka bila samo oko 22 Celzijusa, u prilično vjetrovitom i uzburkanom moru, ljudi su se kupaju bez pardona. Pa sam, eto, morao i ja. Herojski pothvat snimio sam Samsung Galaxyjem S9+, koji se na ovom putovanju pokazao odličnim suputnikom.

Video je snimljen Samsung Galaxy S 9 plus smartphoneom Izvor: tportal.hr / Autor: Silvijo Škrlec

Ako niste znali: cijela ova regija, odnosno ruska enklava poznata je po nalazištima jantara, žuto-smeđeg minerala a koji se upotrebljava za izrafu nakita i lakiranje.

Iz Rusije s ljubavlju, 1 tjedan Izvor: tportal.hr / Autor: Silvijo Škrlec

U Kalinjingradu smo se morali pozabaviti tekućim novinarskim zadacima, odlaziti na pressice, prijavljivati se i podići akreditacije. A tu se dogodio i onaj manje zanimljiv trenutak te sam tijekom pressice ostao bez torbe sa stvarima. Nasreću, sve je brzo završilo s pozitivnim ishodom. Hvala ruskoj policiji na pomoći (više pročitajte na linku ispod).

Kako se pokradeni novinar tportala našao u ruskom birokratskom limbu i koju je ulogu imao jedan njemački ovčar

Sve sam ubrzo zaboravio kad sam izašao na ulice Kalinjingrada, gdje se navijačka pjesma orila iz najmanje 10.000 grla. Cijeli grad bio je prekriven kockicama, a onda smo naišli i na 'cimere s granice', dečke iz Crikvenice koji su Hrvatsku učinili ponosnom razvivši preko cijelog gradskog središta impresivnu zastavu. S obzirom na to da mi je od silnog uzbuđenja suza krenula na oko, jedva sam na mobitelu pronašao ikonu za kameru, stisnuo snimanje, a moj vjerni Samsung odradio je sav preostali posao. I to vrhunski! Uživajte u još jednom videu i čitamo se opet sutra.

Video je snimljen Samsung Galaxy S 9 plus smartphoneom Izvor: tportal.hr / Autor: Silvio Škrlec
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal