UZVRAT U VARAŽDINU

[VIDEO] Hrvatski rukometaši potvrđuju plasman na SP; izbornik najavio utakmicu u kojoj je sve osim naše uvjerljive pobjede - znanstvena fantastika

15.04.2022 u 16:48

Bionic
Reading

Premda je Hrvatska prije tri dana pobjedom u Vantii protiv Finske 21:34 praktički izborila odlazak na Svjetsko prvenstvo kojem će domaćini biti Švedska i Poljska u siječnju 2023. godine, uzvrat u Varaždinu nikako nije formalnost

Hrvatska želi još jednom uvjerljivom pobjedom poslati poruku rukometnom svijetu da se vratila pobjedničkim navikama, i da je spremna za nove velike izazove. Osim toga, izbornik ima savršenu priliku da još jedanput provjeri dio mladih snaga koje su uskočile nakon velike serije ozljeda. Tako će sasvim sigurno ponovno veliku minutažu dobiti Luka Lovre Klarica, Mateo Maraš, Veron Načinović, Dominik Kuzmanović ili Matej Mandić, a možda i obojica.

S druge strane, reprezentacija će nakon cijele 'vječnosti' imati priliku zaigrati pred punom dvoranom. Od pojave COVID-a 19 gotovo da smo zaboravili kako to izgleda. I ne sumnjamo da će Varaždinci bez obzira što je riječ o uskrsnoj suboti, ali i prijatelji rukometa iz cijele Hrvatske biti 'osmi' igrač reprezentacije, piše HRS.

Povijest nas uči da Hrvatska još nikada nije propustila nastup na svjetskom prvenstvu, od kada se prvi put pojavila. A bilo je to prije 22 godine na Islandu 1995. godine. I odmah u debiju osvojena je srebrna medalja. Nakon toga stigle su još četiri – jedno zlato (Portugal 2003.), dogodine će biti 20 godina od te medalje, dva srebra (Tunis 2005., Hrvatska 2009.) te jedna bronca (Španjolska 2013.). Švedska i Poljska bit će 15. nastup, a kako je Hrvatska zajedno s Danskom i Norveškom domaćin Svjetskog prvenstva 2025. godine, i ima osiguran nastup bez kvalifikacija, to znači da će se naš niz protegnuti na 16 nastupa.

Hrvatska muška rukometna reperezentacija nikada do sada nije izgubila u varaždinskoj Areni. Tu je prvi put igrala olimpijske kvalifikacije za London 2012. godine i upisala tri pobjede: Japan 36:22, Čile 35:15, Island 31:28. Posljednji nastup bio je u kvalifikacijama za EP 2016. godine protiv Norveške kada je na našoj klupi bio Željko Babić. Hrvatska je slavila 31:25. Neka se taj lijepi niz nastavi i s Finskom.

Hrvoje Horvat uoči uzvrata s Finskom Izvor: tportal.hr / Autor: HRS

'Utakmica je bila zadovoljavajuća, vidjeli smo neke propuste u obrani, tranzicija prema naprijed može biti još bolja i konkretnija, ali koristimo ove dane da se uigramo. Ovo vrijeme, kad smo zajedno, nam je jako bitno jer praktički do devetog, početkom desetog mjeseca se nećemo sastati u ovom sastavu. Koristimo svaku minutu za analizu i trening', rekao je izbornik Hrvoje Horvat uoči uzvrata.

'Kraj je sezone, vidi se umor kod igrača, vodimo brigu i o prevenciji. Zato smo koristili minutažu na taj način da svatko odigra svoj dio, to nam je i plan za sutra. Plan nam je odigramo slično kao i Finskoj. Veselimo se punoj dvorani i kockicama na tribini, onda je i dečkima lakše igrati', dodao je Horvat.

Marko Mamić uoči uzvrata s Finskom Izvor: tportal.hr / Autor: HRS

Marko Mamić u dvoboju s Fincima vratio se reprezentaciji nakon što je propustio Europsko prvenstvo zbog koronavirusa.

'Sretan sam što sam opet s dečkima na okupu i što sada igramo pred našim navijačima. U prvoj utakmici smo napravili veliku prednost, ali igramo rukomet za nas, znamo koji su naši ciljevi. Moramo pokazati da smo jači i da zaslužujemo plasman', rekao je Mamić.