'gauči' nam prijete

[VIDEO/FOTO] Zabrinuti Lino Červar jako dobro zna koliko Argentina može biti opasna, a jedan ga detalj u našoj igri posebno zabrinjava...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 22.01.2021 14:41
  • Objavljeno 22.01.2021 u 14:37
Bionic
Reading

Nakon Bahreina, hrvatsku rukometnu reprezentaciju na 27. Svjetskom rukometnom prvenstvu u subotu (23. siječnja) od 18 sati čeka Argentina. To je susret 2. kola, drugog kruga Skupine 2, ali i utakmica u koji Hrvatskoj pobjeda može donijeti četvrtfinale SP-a

Podsjetimo, Argentina je zauvijek obilježila najsjajniju hrvatsku rukometnu generaciju. Naime, na startu Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine, Argentina je šokirala Hrvatsku pobjedom 30:29 i u čudu ostavila rukometni svijet.

Dva tjedna kasnije Hrvatska je postala svjetski prvak, a 15 mjeseci poslije i olimpijski pobjednik. Mnogi se i dan danas pitaju je li taj poraz bio okidač koji je probudio uspavani hrvatski talent i gurnuo ga do neslućenih visina, ili je to bila slučajnost.

Još je jednom Argentina zamalo uništila hrvatske snove. U 2. kolu olimpijskog turnira u Rio de Janeiru, nakon poraza od Katara, Argentina nas je držala u mat poziciji jer je imala napad za pobjedu. Ali spasio nas je tada Domagoj Duvnjak jer je ukrao loptu Argentincima i izborio sedmerac, budući da je na njemu napravljen prekršaj, a gol Argentine bio je prazan. Devet sekundi prije kraja kapetan je zabio za hrvatsku pobjedu 27:26.

Argentina je rijetko uspijevala dobiti velikane svjetskog rukometa na najvećim smotrama, ali je postala stalni sudionik Svjetskih prvenstava i solidan suparnik svima. Ovo im je 13. nastup na Svjetskim prvenstvima, dva su puta bili 12. ( 2011., 2015.) jednom 15. (2001.), a u ostalim nastupima uglavnom iznad 16. mjesta.

VIDEO: Hrvatski rukometni savez (HRS)

U Egiptu su u prvoj fazi natjecanja pobijedili Kongo 28:22 i Bahrein 24:21, a izgubili od Danske 31:20, te su u drugom krugu svladali Japan 28:24. Tom pobjedom su zapravo otvorili vrata mogućeg prolaska u četvrtfinale. Okosnicu reprezentacije i dalje čini stara garda koja je već desetak godina na okupu. To su braća Diego, Sebastian i Pablo Simonet. Prvi ima 31. godinu i suigrač je našeg Marina Šege u Montpellieru, drugi je tri godine stariji i nastupa u Ademar Leonu, a treći najmlađi ima 28 godina i član je španjolskog Benidorma.

  • +23
Hrvatska - Bahrain, SP u rukometu 2021. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Tu su još dva provjerena i iskusna asa, dva Federica - Fernandez (31 godina) lijevo krilo i Pizzaro također, (31 g.) desni vanjski koji je njihov najbolji strijelac na ovom prvenstvu (21 gol/37 udaraca). Obratite pozornost na novog igrača na crti Daria Lucasa Moscariella. Izuzetno dobro se gradi, a realizacija mu je skoro 100 posto (14/15).

Kapetan i vođa te reprezentacije je još jedan argentinski velikan Gonzalo Carou. Čak 12 igrača Argentine igra u španjolskim klubovima. Nije stoga čudno da se nacionalna federacija odlučila kormilo reprezentacije dati u ruke Španjolcu. I to ne bilo kojem, već bivšem španjolskom izborniku Manolu Cadenasu. Odmah u prvoj godini svoga mandata Španjolac je Argentinu doveo do naslova prvaka Južne Amerike. Godinu poslije postao je zlatni na Panameričkim igrama, a prošle pak osvojio prvo mjesto na Igrama Južne i Srednje Amerike, što je Argentini donijelo osiguralo nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

VIDEO: Hrvatski rukometni savez (HRS)

Argentina ima i talenta i brzine i snage. Oni 'haklaju' rukomet. Fantastično se poznaju i nadopunjuju. Nisu grubi. Imaju samo 13 isključenje u 4 susreta. Postigli su točno 100 golova (25 u prosjeku), a primili 98. Hrvatska je s druge strane zabila 111 golova (27,75 u prosjeku), a primila 91.

Sve je to kristalno jasno i hrvatskom izborniku Lini Červaru. Pobjeda protiv Argentinaca vodi nas u četvrtfinale.

'Respektiramo Argentinu, vraća im se igrač Montpelliera Diego Simonet, on im je važan igrač. Imaju ambicioznu ekipu i nekoliko opasnih igrača. Odlični su u tranziciji', istaknuo je Červar i nastavio:

'Imaju odličnog desnog beka i pivota, odlični su u kontri. Svaka naša pogreška može biti kažnjena. Jednostavno moramo igrati kao protiv Bahreina, čvrsto u obrani i diktirati igru. Taktička disciplina isto mora biti savršena. Jučer smo imali nekoliko tehničkih pogrešaka koje moramo smanjiti na minimum. Pobjeda nas vodi u četvrtfinale, a poslije je možda 'nova pjesma'. To bi već tad bio uspjeh jer nije mala stvar ući u najboljih osam na prvenstvu. No ako to napravimo, onda se naše ambicije mijenjaju...'

Za kraj je Mago di Umago imao samo jednu misao...

'Sada razmišljamo samo o Argentini, Južnoamerikanci su pokazali kako su nezgodni. No, mi smo dovoljno inteligentni i mudri, bolje biti koncentriran i spreman nego naivan', zaključio je Lino Červar.