posve iskren

[VIDEO/FOTO] I dok cijeli svijet oplakuje Maradonu, ovaj mu igrač jedan potez ne može oprostiti: U sebi nije imao nimalo sportskog duha

26.11.2020 u 11:29

Bionic
Reading

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Diego Armando Maradona (60) preminuo je u srijedu od srčanog udara. Oplakuju ga svi ljubitelji nogometa, jer 'mali zeleni' svojom je igrom oduševljavao publiku, ali i izluđivao suparnike

'Sanjam da mogu zabiti još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom,' rekao je Diego Maradona u jednom od posljednjih razgovora za France Footbal.

Jedan im je već zabio i to lijevom rukom, 'božjom rukom', kako je to sam kazao nakon utakmice. Upravo su golovi koje je zabio Englezima u četvrtfinalu SP-a 1986. godine u pobjedi 2:1 možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Maradona je za vodstvo 1:0 'nadskočio' vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Tuniski sudac Ali Bin Nasser je bez razmišljanja pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo.

'Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Božje ruke', kazao je tada.

Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je nanizao četiri suparnička nogometaša i golmana. Nevjerojatan gol, kasnije je proglašen golom stoljeća. Gary Lineker je u samoj završnici uspio smanjiti rezultat, a Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

'Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz nogomet. Osjećam da sam pružio zadovoljstvo i zabavu onima koji su me gledali na stadionima ili na televiziji', rekao je tada.

  • +33
Diego Armando Maradona Izvor: EPA / Autor: WALTER BIERI

Naravno, u ovim tužnim i teškim trenucima, oglasio se i engleski golman Shilton.

'Moj život dugo je povezan s Maradonom i to ne na način koji mi se sviđa. Tužan sam jer sam čuo vijesti da je preminuo. Bio je, bez bilo kakvog razmišljanja, najbolji igrač na svijetu protiv kojeg sam igrao i moje misli su uz njegovu obitelj', rekao je Shilton, a onda se prisjetio gola koji je primio:

'Tko je mogao znati da će to napraviti? Lopta je bila visoka i znao je da je ne može udariti glavom, pa je upotrijebio ruku. To je bilo očigledno varanje. Krenuo je slaviti, ali dva se puta osvrtao. Činilo se da i on čeka da mu sudac poništi gol. Svi su znali šta je napravio, osim trojice sudaca. Nije me briga tko što misli, ali taj detalj odlučio je pobjednika. Ono što me boli jest što se za taj potez nikad nije ispričao. To nije u redu. U sebi nije imao nimalo sportskog duha', završio je Shilton bez imalo okolišanja.