SUDJELOVALE 23 POSADE

Veslački spektakl na Savi; braća Sinković u pobjedničkom osmercu

07.11.2016 u 10:52

Bionic
Reading

U organizaciji HAVK Mladost, Veslačkog saveza Zagreba i Hrvatskog veslačkog saveza, a pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (i sponzorstvom Grada Zagreba) na rijeci Savi održana je regata osmeraca sa sudjelovanjem 23 posade iz četiri države. Zaista prelijepe slike s rijeke koja prolazi kroz Zagreb, glavni hrvatski grad...

Osim domaćih predstavnika, nastupili su Austrijanci, Mađari i Slovenci, a osim respektabilnog broja natjecatelja, lijepo vrijeme privuklo je i brojne posjetitelje. Stariji promatrači nesvakidašnjeg veslačkog događaja, s ciljem u neposrednoj blizini Željezničkog mosta, ovo su natjecanje šaljivo nazvali prvenstvom Austro-ugarske monarhije, ali 'samo za države s veslačkom tradicijom'.

Natjecateljski dio regate odigrao se kroz tri skupine. Stazu dugu oko četiri kilometra uzvodno u prvoj su skupini najbrže preveslali seniori Mladosti za koje su nastupali i Braća Sinković (15:03.94), ispred seniora Csebela iz Budimpešte(15:49.71), te Gyora, također iz Mađarske (15:52.34). U drugoj skupini najbrži su bili veterani Mladosti iz kategorije Masters D (18:59.95), ispred veteranskih istovrsnika iz VKT Zagreb (21:31.28).

'Ovo je sad već druga godina održavanja regate i nadamo se da će to postati tradicija', rekao je predsjednik HAVK Mladost, Goran Nuskern.

Nuskern je otkrio i to da je postojala mogućnost nastupa nekih američkih posada, čime bi regata dobila interkontinentalni epitet, ali, kako reče, i to je izvedivo, postane li regata tradicionalnom, s još boljom infrastrukturom, organizacijom i sponzorima.

Jedno je svima bilo zajedničko - i sudionici, i promatrači, i organizatori, nisu skrivali oduševljenje veslačkim povratkom na rijeku Savu drugu godinu za redom.