FINALE U RIO DE JANEIRU

Veliko slavlje na Maracani; Brazil po deveti puta prvak Južne Amerike

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Brazila po deveti put osvojila je naslov prvaka Južne Amerike nakon što je u finalnom susretu na Maracani u Rio de Janeiru pobijedila Peru sa 3:1

Brazilu je to bilo 20. finale Copa Americe i deveti naslov, prvi nakon 2007. godine, dok je Peru u svom trećem finalu upisao prvi poraz nakon što je slavio 1975. i 1939.

Brazil je stigao do vodstva već u prvoj pravoj prilici, a pogodak je postigao Everton u 15. minuti nakon sjajne asistencije Jesusa Gabriela. Napadač Manchester Cityja je na krilu 'polomio' svoju pratnju i odlično ubacio na drugu vratnicu gdje je natrčao Everton i zabio za 1:0 postigavši svoj treći gol na prvenstvu. U tim trenucima Everton je postao i vodeći strijelac prvenstva.

Peru je u samoj završnici prvog dijela uspio izjednačiti iz kaznenog udarca kojeg je realizirao Paolo Guerrero postigavši također treći gol na prvenstvu. Kazneni udarac je skrivio Thiago Silva koji je igrao rukom. Bio je to prvi pogodak koji je 'Selecao' primio na prvenstvu.

Kada se već činilo kako će se na odmor bez pobjednika, Peru je 'poklonio' pogodak svom suparniku. Yotun je izgubio loptu na centru, Artur je povukao kontru, te asistirao Jesusu koji je zabio s ruba kaznenog prostora.

Peru je dobio priliku za povratak u meć u 70. minuti kada je domaćin ostao s igračem manje nakon što je isključen Gabriel Jesus zbog drugog žutog kartona. Međutim, Peruanci nisu uspjeli iskoristiti igrača više.

  • +4
Finale Copa Americe, Brazil - Peru, 2019. Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Sve dvojbe oko pitanje pobjednika razriješene su u 87. minuti kada je čileanski sudac Tobar dosudio kazneni udarac nakon prekršaja nad Evertonom. Siguran realizator je bio Richalison.

Bila je to 46. međusobna utakmica između Brazila i Perua uz samo četiri peruanske pobjede.

U utakmici za 3. mjesto igranoj u subotu Argentina je u Sao Paulu svladala branitelja naslova Čile sa 2-1. Strijelci za Argentinu bili su Kun Aguero (12) i Paulo Dybala (22), dok je pogodak za Čile postigao Arturo Vidal (58-11m).

Obje reprezentacije su od 37. minute imale igrača manje, jer su zbog međusobnog naguravanja isključeni Lionel Messi i čileanaski branič Gary Medel.

BRAZIL - PERU 3:1

RIO DE JANEIRO. Stadion Maracana - 78.000 gledatelja; Sudac: Roberto Tobar (Čile);

Strijelci: 1:0 Everton (15), 1:1 Guerrero (43-11m), 2:1 Gabriel Jesus (45+3), 3:1 Richalison (90-11m)

Žuti kartoni: Gabriel Jesus, Richarlison, Thiago Silva / Advincula, Zambrano, Tapia

Crveni kartoni: Gabriel Jesus (70)

BRAZIL: Alisson - Dani Alves, Marquinhos, Thiago Silva, Alex Sandro - Arthur, Casemiro - Gabriel Jesus, Coutinho (od 77. Militao), Everton (od 90-2, Allan) - Firmino (od 75. Richarlison)

PERU: Gallese - Advincula, Zambrano, Abram, Trauco - Tapia (od 82. Gonzalez), Yotun (od 78. Rudaiz) - Carrillo (od 86. Pollo), Cueva, Flores - Guerrero