kritizirala trenere i vlast

Veliki olimpijski skandal: Bjeloruska sprinterica po tokijskom aerodromu bježi od deportacije, čuva je japanska policija

  • B. Stilin
  • Zadnja izmjena 01.08.2021 15:36
  • Objavljeno 01.08.2021 u 14:49
Bionic
Reading

Bjeloruska sprinterica Kristina Timanovskaja tvrdi da su je članovi bjeloruske olimpijske delegacije u Tokiju pokušali deportirati u Minsk, nakon što je kritizirala trenere i vlast Aleksandra Lukašenka. Od policije u zračnoj luci u Tokiju zatražila je da je zaštiti, kako bi se ukrcala na zrakoplov za Istanbul kamo, navodno, planira pobjeći

Timanovskaja, koja se u ponedjeljak trebala natjecati u utrci na 200 metara, rekla je Reutersu da se ne namjerava vratiti kući te da je zatražila zaštitu japanske policije.

Atletičarka tvrdi da je udaljena iz reprezentacije jer je na Instagramu javno komentirala činjenicu da je bez vlastitog znanja dodana u štafetu 4x400, nakon što su neke atletičarke udaljene iz ekipe, navodno zbog toga što nisu imale doping testove.

'Javno sam o tome govorila, a trener mi je prišao i rekao da je 'odozgo' naređeno da budem udaljena iz reprezentacije', kaže Timanovskaja koja na aerodromu čeka rasplet situacije u društvu pripadnika bjeloruske dijaspore.

Nakon što je Reuters objavio ovu informaciju, profil atletičarke na Instagramu je zaključan.

Bjeloruski olimpijski odbor prvobitno je odbio komentirati situaciju, a potom potvrdio da je odluka o deportaciji donesena 'zbog labilnog psihološkog stanja sportašice'. Pojedini bjeloruski mediji objavili su da Timanovskaja ima zrakoplovnu kartu za Istanbul.

Japanska policija je zasad bez komentara.

  • +9
Prosvjed u Bjelorusiji Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Ovaj olimpijski incident događa se u jeku političkih napetosti nakon što je Bjelorusija presrela zrakoplov Ryanaira, na letu iz Atene za Minsk 23. svibnja, te uhitila protivnika Lukašenkova režima Romana Protaševiča.

Ovaj čin je izazvao bijes međunarodne javnosti, a Europska unija je pooštrila sankcije Bjelorusiji zbog incidenta.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal