40. IZDANJE RIVIJERE

Veliki jubilej turnira s kojeg su krenuli Becker i Ivanišević

20.03.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Istarska rivijera, turnir s najdužom međunarodnom tradicijom u Hrvatskoj, proslavlja 40. rođendan. Teniski turnir, koji je skromno startao 1972. godine s dva turnira u Umagu i Poreču, danas se igra kao ITF-ov turnir u kategoriji Futures, uz domaćinstvo četiri istarska grada i s nagradnim fondom od 10 tisuća američkih dolara po turniru

Kako veli predsjednik Organizacijskog odbora Branimir Horvat, Istarska rivijera počela je prije četiri desetljeća s bitno drukčijom koncepcijom - kao međunarodni turnir na koji su dolazili tenisači iz susjednih zemalja. Već naredne godine uključili su se Pula, Portorož i Opatija pa se igrao kao ciklus turnira. S vremenom koncepcija od pet satelitskih turnira smanjena je na četiri satelita i jedan masters, a od 2006. postaje Futures.

'Zadnjih pet godina svaki turnir se boduje posebno i ima svoj nagradni fond, što bolje odgovara samim igračima. Suradnja s gradovima domaćinima, Umagom koji se vratio nakon desetak godina, Porečom, Rovinjom i Vrsarom je odlična, a i vremenski uvjeti su za ovo doba godine vrhunski', veli Horvat, kojeg smo zatekli uoči početka glavnog turnira u Poreču uz teniske terene hotela Pical.

Ono što je zajedničko nekadašnjem i današnjem ITF-ovom turniru Istarska rivijera jest da je to oduvijek bila odskočna daska mladim tenisačima, gdje su osvajali prve ATP bodove i stjecali iskustvo u svijetu profesionalnog tenisa, poput Gorana Ivaniševića, Borisa Beckera, Thomasa Mustera, Richarda Krajiceka, Petra Korde, Cedrica Pioline, Ivana Ljubičića, Gorana Prpića, Brune Orešara i mnogih drugih slavnih tenisača.

'Igor Flego, koji je igrao sa mnom prije dvadeset i više godina, danas dolazi sa sinom. Također, tu je i Slobodan Živojinović sa svojim sinom Stefanom, kojemu je trener i igrat će glavni turnir', odaje nam male zanimljivosti ovogodišnje Istarske rivijere jedan od naših najuspješnijih direktora ATP Branimir Horvat.

'Puno je toga iza nas i možemo biti ponosni na sve ono što smo svi koji su sudjelovali u tih 40 godina napravili. Mislim da svi koji smo u tenisu, turizmu moramo njegovati tradiciju Istarske rivijere i da jednostavno moramo nastojati da taj turnir ide dalje. Sigurno je da se moramo prilagođavati novim vremenima, što smo dosad i činili, a i dalje ćemo nastojati da se sve ono pozitivno što smo postigli nastavi', veli Horvat odgovarajući na pitanje kakva je budućnost ovog istarskog turnira.

Ipak, sinergija interesa velikih istarskih turističkih tvrtki i tenisa svojevrsna je garancija dugovječnosti Istarske rivijere, koja je i ove gospodarski krizne godine okupila oko 150 sudionika s pretkvalifikacijama. Kako veli Horvat, 126 mladih igrača je u kvalifikacijama, no toj brojci treba dodati još i trenere, roditelje i popratno osoblje, što je važno za turistički segment i potrošnju.

'No, nažalost, zbog teških financijskih vremena, tamo gdje trebamo veća sponzorstva kao što je ATP Challenger Zagreb Open, kako stvari trenutno stoje, neće ga biti', kaže otvoreno Horvat.

Zanimalo nas je i kakve rezultate očekuje od naše reprezentacije na predstojećem SP-u u Düsseldorfu.

'To je jedno natjecanje specifičnije i drugačije od Davis Cupa, koji ima možda dužu tradiciju i veću težinu. Ovaj kup nacija, ili Nations Cup, kako ga mi tenisači zovemo, zamišljen je kao priprema Roland Garros, jer je to isto turnir na zemljanoj podlozi. To je jedno lijepo natjecanje. Dosta toga će ovisiti o formi naših igrača, ali u svakom slučaju mislim da je dobro da smo tamo', kazao je Horvat.